Handelsbanken firar 150 år av parasiterande

Handelsbanken firar att de fick oktroj för 150 år sedan på sin facebooksida (japp, jag har ett konto där som jag ytterst sällan använder). Handelsbanken skrev:

"

Hurra, hurra, hurra! 🥳

"Just idag, den 12 maj 1871, för exakt 150 år sedan, erhöll Handelsbanken sin första oktroj av Kunglig Majestät. Och vad kan det betyda? Jo, att dåvarande kungen gav oss sitt tillstånd att bedriva bank.
 
Vid den tidpunkten var det Karl XV, kung av Sverige och Norge, som satt på tronen. Kungens beslut om att ge oss oktroj var ett stort och viktigt beslut som påverkar oss än idag. Under de 150 år som gått sedan dess har Handelsbanken varit en viktig del av det svenska näringslivet. ⭐️💙"
"
 
Jag kunde inte låta bli att svara:

Det finansiella systemet är en del av täringslivet - inte näringslivet - precis såsom grundaren av det moderna BNP-begreppet, Simon Kuznet, ansåg när han inför den amerikanska kongressen uttryckte att den finansiella sektorn skulle dras bort i beräkningen av varor och tjänster då dess verksamhet i huvudsak är en "disservice" för samhället.

Banker har fått ta över betalsystemet och har med sina krediter trängt undan riksbankspengar (dvs sedlar och mynt) som betalmedel.

Men vad är bankernas krediter för något? Jo, de är bankens skuld till kontoinnehavaren på riksbankspengar. När du går till bankomaten och plockar ut sedlar betalar banken av på sin skuld och ditt saldo (dvs bankens skuld) minskar.

Så det enda som kan finnas på ett kundkonto hos en bank är bankens skuld till kontokunden. Mao när banken "lånar ut" till kundkontot så "lånar" banken ut sin egen skuld då det är det enda som kan finnas på kontot. Det är mao kontokunden som är långivare av det som banken lögnaktigt påstår sig "låna ut" till kundkontot. Kontokunden är mao kreditgivare och banken kredittagare av kontoinnehållet. Banken hittar på sin egen skuld vid det likaså påhittade "lånetillfället" (men banker vill hellre påstå att de "skapar" än att sanningsenligt säga att de hittar på)

Allt är mao tvärtom mot vad bankerna påstår.

Ovan är numer medgivet av Bank of England (fast ekonomer fortsätter lära sig sagor om Fractional Reserve Banking på universiteten)

Så vi har ett perverterat system där bankerna föder alltmer skulder (krediter) som ska betala av de skulder som bankerna hittat på tidigare. Mao vi har ett extremt dysfunktionellt och ineffektivt betalsystem där bankerna föder mångfalt fler skulder än som kan betalas. Såsom Bank of Englands fd chef Mervyn King uttryckt är detta det absolut sämsta sättet att bygga ett betal och penningsystem på.

Det är som Simon Kuznet påpekade snarast en "disservice" som bankerna tillhandahåller med sin kontroll över betalsystemet. För bankerna parasiterar på den reella ekonomin genom att de sätter folk, företag, stat och kommuner i evigt ökad skuld och kräver tillbaka något de aldrig lånat ut - därtill med ränta och därtill en massa transaktionsavgifter. Ekonomiprofessor och ”nobel”pristagaren” Angus Deaton uttryckte det så här:

That is, the fact this economy isn’t what we’ve been told. In reality, it’s largely a rent-seeking based system, in which a meaningful percentage of the people who earn the most money are not only not adding value to society, they’re in fact parasites feeding off the general public.”

Uppdatering: Min kommentar verkar ha blivit borttagen - kanske inte så oväntat :)


--------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion