Danske bank ger sig själv skuldavskrivningar

--------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------

Det blir bara mer och mer bisarrt. Danske Bank har sänkt gränsen för när kontokunden får negativ ränta på sitt kundkonto. I praktiken är det det samma som att Danske Bank ger sig själv ytterligare skuldavskrivningar. 

Enough is enough: Danish minister cries foul at banks' negative rates

De flesta tror att de har pengar på sitt konto men ditt konto innehåller bara en notering av bankens skuld på pengar till dig.  Banken kan inte "låna ut" pengar till ditt konto (men likt förbannat ljuger bankerna och påstår att "pengarna" som du "lånat" återfinns på ditt konto). Ditt konto innehåller per definition ALLTID vad banken lånat av dig.

Det är lätt att inse. Säg att du hittar 100 000 kronor i sedlar hos din avlidne moster. Du går till banken och gör en insättning. Banken tar emot sedlarna och stoppar dem i kassavalvet. På ditt konto skriver banken sedan upp sin skuld till dig. Mao ditt konto kan bara berätta hur mycket banken lånat av dig - INGENTING ANNAT!

När banken påstår sig "låna ut" till ditt konto så tar inte banken emot någon insättning - banken skriver bara upp sin skuld på ditt konto samtidigt som du skriver på ett papper som lögnaktigt påstår att banken lånat ut något. 99% av den sk penningmängden har bankerna hittat på på det sättet. Mao 99% av penningmängden består av bankernas skulder på pengar till kontokunderna där bankerna inte tagit emot någon insättning överhuvudtaget.

Förr fick man positiv ränta på kontoinnehavet. Detta för att kontokunderna inte skulle ställa till med bankrusningar genom att springa till banken och kräva att bankerna betalar sina skulder. 

Bankerna har, tillsammans med centralbankerna, sett till att det knappt längre är möjligt att betala med kontanter - ska du betala måste du använda bankernas skulder som du håller på ditt konto. Därför vågar bankerna införa negativ ränta då de vet att kontokunderna inte har något annat val än att använda bankernas oligopol på betalningssystemet. Bankerna vet dessutom om att centralbankerna kommer fylla på bankerna med pengar om det trots allt skulle bli bankrusningar. Uttrycket "To big to fail" betyder egentligen att bankerna är för stora för att behöva betala sina skulder till kontokunderna. Bankerna är de som är de som i särklass är mest skuldsatta av alla men de behöver, genom statens omsorg, inte bry sig då de skyddas så att de aldrig behöver betala sina skulder till kontokunderna

 Centralbankernas (däribland Riksbanken) uppgift är att   upprätthålla förtroendet för detta pyramidspel. Den sk "insättningsgarantin" är ett annat exempel på hur staten hjälpt bankerna slippa betala sina skulder till kontokunderna - egentligen borde det heta oinsättningsgarantin då inga pengar har satts in på banken - bankerna har, som beskrivs ovan, hittat på sina egna skulder och "lånat ut" dessa till kundkonton.

Så när Danske Bank inför negativ ränta betyder det att Danske Bank ger sig själv en skuldavskrivning. Ditt kontoinnehav, dvs bankens skuld kommer minska år från år. 

Men egentligen har alla banker redan negativa räntor. Detta då bankerna tar en massa avgifter för att vi ska få använda deras skulder som betalmedel. JAK-banken blev dömd av Patent- och marknadsdomstolen till att sluta kalla sig en räntefri bank - detta då bankens avgifter sågs som räntor. Det samma ska givetvis gälla alla banker - alla avgifter som bankerna tar ut ska likställas med negativ ränta på kundkonton. 

Och det är inga småsummor som bankerna tar ut i negativ ränta i form av avgifter för transaktioner.

Avgifter, dvs negativ ränta på kontoinnehav, bankerna tar ut idag:

* Bankerna tar ut 2 miljarder kronor per år i avgifter av dem som har kontokort.

* Avgiften för företagare som tar emot kortbetalningar kan variera. För kort via Swedbank och systemet Babs kan kostnaden se ut så här:

* Kort med kredit: 1:50 kronor i fast avgift plus 1,8 procent av beloppet. Det blir 3:30 kronor för en betalning på 100 kronor och 19:50 kronor för en betalning på 1 000 kronor.

* Kort utan kredit: 1:50 kronor per transaktion.

*För kort som American Express och Diners är avgiften högre, så hög att vissa butiker inte tar sådana kort.

* Vid Swish-betalningar måste företagaren betala 1,5 eller 2 kronor per transaktion


* Därtill kommer avgifter för kortterminaler samt inköp av dessa

Allt ovan kan mao ses som ränteuttag som banken tar enligt
Patent- och marknadsdomstolens dom mot JAK-banken. Effekten av alla dessa avgifter är ju den samma som negativ ränta - ditt kontoinnehav, dvs bankens skuld till dig, minskar. Eller om man vill uttrycka i form av skuldavskrivningar - allt ovan är skuldavskrivningar som bankerna ger sig själva gentemot kontoinnehavarna.

Vi kan inte ha en Riskbank (inte felstavat) vars uppgift är att till varje pris upprätthålla detta pyramidspel. Vi måste skapa ett digitalt betalsystem som är frikopplat från bankerna. När du betalar med kontanter finns ingen mellanhand i form av en bank som tar ut en massa avgifter - du ger mig en femhundra-lapp direkt i handen. Det digitala betalsystemet ska fungera likadant - jag ska kunna betala dig direkt från mitt konto till ditt konto utan att banker ligger som binnikemaskar emellan och tar en massa avgifter.

 Men enligt bankoligopolet ska inga alternativ få finnas till betalningar genom konton. Postgirot skapades 1925 enkom för att det skulle gå att betala utan att behöva gå igenom bankernas kontosystem - Nordea köpte upp Postgirot 2001 och stängde den dörren och såg till att alla kontobetalningar måste ske genom bankernas binnikemasksystem.

Det är dags att folk vaknar upp och inser vilka enorma parasiter bankerna är! Riksbanken måste demokratiseras och bli en Riksbank åt folk och företag. Riksbanken ska inte, såsom idag, vara en vattenbärare åt binnikemaskarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion