Att folk inbillas tro att bankernas skulder ÄR pengar är grunden för dagens pyramidspel som Riksbanken ytterst håller i

-----------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
-------------

En skuld på pengar kan aldrig vara pengar. Ditt konto är bankens skuld på pengar till dig. När du plockar ut kontanter från bankomaten betalar banken av på sin skuld till dig. Att folk INTE ska plocka ut sina pengar (såsom vid t.ex bankrusningar) är mao en nödvändig förutsättning för att bankernas pyramidspel inte ska rasa. Och det är Riksbankens uppgift att upprätthålla "förtroendet" för detta pyramidspel. Men så kan givetvis inte Riksbanken uttrycka sig - istället säger Riksbanken att den har till uppgift att "säkerställa den finansiella stabiliteten" (vilket, som sagt, bara är en omskrivning för att upprätthålla pyramidspelet).

Pengar ska rimligtvis vara till för att döda, dvs betala skulder. Men vi har istället ett system där bankerna föder allt mer skulder och får oss att tro att bankernas skulder ÄR pengar. Det är precis så ut och invänt som det låter. Vi skuldsätter oss alltmer för att betala av på bankernas påhittade skulder. Det finns knappt några pengar kvar alls - bara en skuldhög som bara blir högre och högre och till slut kommer välta.

Riksbankens främsta uppgift är, som sagt, att hjärntvätta oss till att tro att bankernas skulder är pengar samt se till att vi inte synar bluffen genom att plocka ut pengarna från banken. Och denna dårskap gäller även nationer - alla vet t.ex att USA aldrig kommer betala sin statsskuld men världens banker och centralbanker låtsas ändå som om USA:s statsobligationer har ett värde. Alla vet att de är värdelösa men finansmaffian låtsas likt förbannat att USA någon gång kommer betala.

Det är enkelt att förstå denna dårskap om man bara har kopplat bort sig från den hjärntvätt som bankerna och Riksbanken försöker dränka vårt förstånd med - såsom de skräddare av inga kläder de är. Om man bara inser att bankerna och Riksbanken inget annat gör än ljuger så behöver man inte bli intellektuellt bli förnedrad till tystnad av deras svammel.

Tänk dig Nisse i ett litet samhälle som är pank och går till korvgubben och köper en korv på krita för 50 kr. Korvgubben går med på detta då han har förtroende för Nisse. Korvgubben skriver på en lapp att "Nisse är skyldig mig 50 kr" och lägger den i sin kassa (detta är en sk IOU). Korvgubben köper mer korvar på ICA och betalar med Nisses skuldlapp. ICA-handlaren litar också på Nisse och tar emot skuldlappen som betalning. Nisse är nu skyldig ICA-handlaren 50kr. ICA-handlaren kan sedan använda Nisses skuld för att betala någon annan som litar på Nisse.

Inga pengar användes ovan - Nisses skuld användes som betalmedel men Nisses skuld är inte pengar. Bankerna fungerar precis på samma sätt. När du betalar från ditt konto betalar du inte med pengar - du betalar med bankens skuld som flyttas från ditt konto till någon annans konto så att banken blir skyldig den personen istället. Skillnaden ligger i att Nisse inte hittar på och lånar ut sin egen skuld såsom bankerna gör när de påstår sig "låna ut" till ditt konto. Bankerna kan inte "låna ut" ett skit till ditt konto för ditt konto kan bara innehålla vad banken lånat och är skyldig dig. Men likt förbannat påstår bankerna att de "lånar ut" till kundkonton. Och, som sagt, det är Riksbankens uppgift att hålla uppe förtroendet för detta bedrägeri så att ingen synar bankerna genom att anordna bankrusningar (samt hjälpa bankerna se till att det inte går att använda kontanter - sug på den - Riksbankens uppgift är att se till att vi ska använda bankernas skulder såsom betalmedel och INTE pengar i form av kontanter).

Säg att Nisse tycker det funkar bra att handla på krita. En massa skuldlappar (IOU:s) skrivs där det står att Nisse är skyldig pengar. Nisses skuldlappar cirkulera som betalmedel i samhället i väntan på att Nisse en dag ska dyka upp och betala. Men en dag så är Nisse borta - han stack till Brasilien för han hade ingen jävla lust att betala sina skulder. Vad ska folket i det lilla samhället göra nu? De kan å ena sidan erkänna att de blivit utsatta för ett bedrägeri och riva alla skuldlappar - men då finns inga betalmedel kvar i samhället. Å andra sidan kan de låtsas som om Nisse kommer komma tillbaka en dag och fortsätta använda Nisses skuldlappar som om de vore pengar.

Precis så fungerar "vårt" sk penningsystem. Vi låtsas som om vi har pengar på våra konton fastän bankerna aldrig haft för avsikt att betala sina skulder. Vi har en Riksbank vars främsta uppgift är att inbilla folk att bankerna visst kan betala sina skulder. 

 Och internationellt är det som sagt samma sak. Centralbankerna runt om i världen sitter med en jävla massa av USA:s skuldlappar i form av statsobligationer som de flyttar mellan sig fastän de är förbannat väl medvetna om att USA aldrig kommer betala tillbaka ett skit.

Och i takt med att skulderna växer blir fiktionen som Riksbanken  och centralbankerna måste upprätthålla bara större och större och än mer ohållbar. Klart som fan att Riksbanken och centralbankerna vill ha än mer oberoende och sekretess för att dölja sina missgärningar när det blir allt uppenbart att deras enda uppgift är att hålla ett pyramidspel på fötterna.

Kommentarer

  1. Du gjorde, i din gamla blogg, ett par inlägg om hur återforslingen av knark-dollar fungerar. Jag har fått frågan flera gånger av vänner och bekanta, men de har svårt att ta till sig min beskrivning. Jag tror många skulle uppskatta om du kunde skriva lite kring detta igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ledsen för sent svar - kollar inte in bloggen så ofta. Slängde upp ett av inläggen som kanske är mest aktuellt i samband med USA:s eventuella uttåg ur Afghanistan.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion