Corona har bevisat idiotin i nyliberalismens globalisering.

Keynes:


Ideas, knowledge, art, hospitality, travel—these are the things which should of their nature be international. But let goods be homespun whenever it is reasonably and conveniently possible; and, above all, let finance be primarily national.
— JOHN MAYNARD KEYNES

Lite intressant i dessa coronatider att det är precis tvärtom i nästan allt. Idéer och kunskap är låsta till multinationella företag genom patent och copyright. Man kan se multinationella företag som slutna entiteter som aggressivt värnar sina gränser från intrång krigandes med andra företag (ungefär som nationalstater krigade med varandra förut). Nationalstaternas gränser har lösts upp medans de multinationella företagen utvidgat sina gränser genom patent, Copyright och avskaffande av regleringar.

Det är tragikomiskt att nyliberalismen fått oss att tro att denna begränsning av konkurrens genom inlåsning av tankar och idéer är en följd av en darwinistisk evolution. Mao: en ganska imponerande hjärntvätt att de lyckats få folk att tro det skulle finnas patent och copyright-regler i naturen.  För det är ju tvärtom i naturen - det som driver evolutionen framåt är att nya former inte har något skydd alls. Inlåsningen av idéer genom patent och copyright bromsar mao utvecklingen. Ska den evolutionära utvecklingen efterlikna naturen ska copyrigth tas bort och patenttiderna förkortas. Immaterialrättigheter är mao anti-evolutionära.

Varor och finans har också globaliserats och sköts av multinationella företag. Också det under en Darwinistisk täckmantel. Det är lika befängt som att hävda att en björn i Norrbotten måste köpa en fälld zebra av ett lejon från Afrika för att få mat i magen.  I naturen används resursurna lokalt - inte globalt.

Det är t.ex totalt vansinnigt att lägga livsmedelsproduktionen i andra länder med kvasihänvisningar till någon "evolutionär utveckling". Samma med sjukvårdsartiklar etc - corona har  bevisat sårbarheten i nyliberalismen idiotier.

  -----------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
-------------

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?