Varför tar media aldrig upp att hela bank och penningsystemet är ruttet?

 -----------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
-------------


Misstänkt penningtvätt i SEB – på 8,2 miljarder

Penningtvätt är bara ett symptom på att hela penning och banksystemet är ruttet. Varför ska banker få hitta på sina egna skulder och "låna ut" dessa till kundkonton och ljuga om att de kan "låna ut" centralbankspengar, dvs kronor, till dessa konton? Varför ska banker få sina skulder inräknade i penningmängden?

När du går till bankomaten och plockar ut sedlar betalar banken av på sin skuld till dig och ditt saldo minskar. Det enda som ditt konto kan innehålla är mao en notering på bankens skuld till och inget annat (Bank of England skriver t.ex även detta i sin rapport om hur pengar skapas). Det är därför inte konstigt att bankerna gör allt för att ta bort kontanterna - då slipper de ju betala sina skulder till kontokunderna.

Leken med att låtsas att banker är företag är maximalt fånig. Inget riktigt företag får sina skulder inräknade i penningmängden och struntar ett riktigt företag i att betala sina skulder så går företaget i konkurs.

Idag hålls bankerna uppe genom att Riksbanken köper upp framför allt bankernas bostadsobligationer så att inte bankerna ska rasa och bostadsbubblan ploppa (att kalla det en "bostadsmarknad" är mao också ett lögn). Staten borde göra som vid 90-talets finanskris istället: kräva aktierna av bankerna (Nordbanken, nuvarande Nordea, och Gotabanken förstatligades t.ex på det sättet på 90-talet).

På sikt måste Riksbanken införa ekronor så att alla kan hålla konton på Riksbanken och sköta betalningar direkt från ett ekronorkonto till ett annat utan att behöva gå igenom någon bank på samma sätt som när vi betalar varandra med fysiska kontanter (när jag ger dig en 500-lapp direkt i handen är ingen bank mellan dig och mig som tar avgifter för transaktionen - med ekronor ska man kunna göra samma sak - jag betalar dig direkt från mitt ekronorkonto till ditt ekronokonto på Riksbanken utan att någon bank kan ta ut helt onödiga avgifter).

Vi påstås ha en fri press men när tas dessa frågor upp i media? Aldrig! Tydligen finns det en stoppskylt i karriärskorridoren för journalister som gör att de aldrig vågar ta upp systemfelen i dagens bank och penningsystem. Visst, journalister kan kritisera felaktigt beteende inom systemet, såsom penningtvätt, men aldrig själva systemet. Ändå är det den viktigaste frågan som kan diskuteras för om inte systemet ändras kommer det, såsom Bank of Englands fd chef Mervyn King mycket riktigt påpekat, gå åt helvete med extremt mycket lidande. Men ingen journalist vågar närma sig den dystra sanningen i Mervyn Kings ord nedan heller. För det är inte bara politiker som är köpta av bankerna - de flesta journalister verkar också köpta.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?