Är verkligen bankerna mer pålitliga till att skapa penningmängden än staten?

 -----------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
-------------



Enligt Maastrichtavtalet och Lissabonfördraget får inte Riksbanken skapa centralbankspengar för att finansiera offentliga utgifter. Staten och kommuner måste "låna" bankernas skulder på centralbankspengar (dvs bankens skulder på kronor) som bankerna hittar på vid det likaså påhittade "lånetillfället". Enligt Basel3 behöver en bank inte ha en endaste krona (dvs centralbankspeng) för att hitta på och "låna ut" obegränsat av bankens skulder till ett statligt eller kommunalt konto hos banken.

Skälet till att staten tagits ifrån rätten att skapa skuldfria centralbankspengar (kronor i Sverige) påstås vara att det inte går att lita på staten - istället ska vi lita på att bankerna inte missbrukar sin rätt att hitta på skulder från luften. Vi ska lita på samma banker som gång på gång blir ertappade med penningtvätt är mycket mer pålitliga än staten. Är det inte dags att ifrågasätta detta snart?

Bankernas skulder till kontokunderna räknas in i penningmängden och folk i allmänhet tror att kontot kan innehålla centralbankspengar (dvs kronor). Hur bankerna sedan sköter kontona faller inom den sk banksekretessen så insynen från allmänheten är minimal. Borde det inte vara ganska uppenbart nu att vi inte kan ha fifflande banker som skapar 98% av penningmängden genom att ljuga om vad de "lånar ut"? Borde det inte vara uppenbart att mängden pengar som skapas i samhället inte ska skapas som skuld av banksystemet? Är det inte ganska uppenbart att skuldfria pengar ska skapas av staten under maximal demokratisk genomlysning? Hur många penningtvättshistorier och lögner ska vi acceptera? Måste vi verkligen acceptera att bankerna med jämna mellanrum bankerna blåser upp finansiella bubblor som spricker med enorma konsekvenser för den verkliga ekonomin? När är nog nog?

På denna vansinniga grund vilar vårt penningsystem. Vi inbillas tro att detta är det säkraste och bästa sättet som penningsystemet och bankerna kan fungera på. Men som Mervyn King, fd chef för Bank of England, mycket riktigt påpekat är detta det absolut sämsta sättet att bygga penningsystemet på.

Regeringen har lagt fram en budget som kommer öka statsskulden enormt. Staten kommer tvingas sätta sig i än mer påhittad skuld till banksystemet. Men ingen politiker eller media ifrågasätter vettigheten i att staten måste sätta sig i påhittad skuld. Ingen politiker eller media ifrågasätter Maastrichtavtalet och Lissabonfördraget. Ingen undrar varför inte staten istället kan skapa sina egna pengar genom Riksbanken och slippa sätta sig i påhittad skuld till bankerna som vi måste betala "tillbaka" genom höjda skatter.

Jag tror inte att det är så mycket åsiktskorridoren som klämmer journalister och politiker till tystnad i dessa frågor - jag tror att det är karriärskorridoren som får journalister och politiker tysta. De vet om att om de tar upp ovan frågor så är karriären körd.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?