Det är sjuka med att man inte får betala med kontanter



Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
-------------- 

För att illustrera hur sjukt det är att man inte får betala med kontanter och vad det kontantlösa samhället kommer innebära om inte e-kronor införs.

Säg att Nisse bor i en liten by och är pank. Nisse frågar korvgubben om han får köpa korv på krita. Korvgubben litar på att Nisse kommer betala skulden. Nisse skriver på en lapp: "Nisse är skyldig innehavaren av denna lapp 100 kronor" och ger korvgubben lappen. Korvgubben stoppar lappen i kassaapparaten.

När korvgubben går till ICA-handlaren så betalar han ICA-handlaren med Nisses skuldlapp då ICA-handlaren också litar på Nisse.

Alla i byn accepterar Nisses skuldlapp som betalning och den börjar cirkulera i byn som betalmedel.
En dag går korvgubben till ICA-handlaren för att köpa mer korv. Korvhandlaren tar fram en 500-lapp. ICA-handlaren säger då att:

-"Nä, jag accepterar inte den som betalning - du måste låna en skuldlapp från Nisse"

Korvgubben behöver ju sina korvar och tvingas gå till Nisse. Nisse skriver en ny skuldlapp där det står: ""Nisse är skyldig innehavaren av denna lapp 500 kronor" och "lånar ut" den till korvgubben. Nisse kräver samtidigt 5% i ränta för sitt "arbete" att "låna ut" sin egen påhittade skuld. Korvgubben tar skuldlappen och går till ICA och köper sina korvar för Nisses skuld.

Ovan har Nisses skulder trängt undan Riksbankens kontanter som betalmedel och kontanterna duger inte längre som betalmedel. Nisse kommer leva gott på att skriva ut lappar på sina egna skulder med ränta och då kontanter är förbjudna att användas i byn behöver han aldrig tänka på att betala tillbaka sina skulder.

Ovan är precis hur bank och penningsystemet fungerar idag. Bankerna har ersatt Riksbankens kontanter med sina egna skulder (då ditt konto hos banken är bankens skuld till dig och ingen annat). Bankerna "lånar ut" sina egna skulder mot ränta till kundkonton som de, likt Nisse ovan, hittar på vid det likaså påhittade "lånetillfället".

Bankerna har infört uttagsbegränsningar, stängt kontor och de få kontor som finns kvar vägrar ta emot kontanter osv. När man går till banken och vill att banken ska betala sin skuld så blir man stämplad som kriminell och måste besvara en massa frågor om varför man vill att banken ska betala sin skuld.
Och bankerna blir enormt rika på att "låna ut" sina egna skulder till kundkonton mot ränta. Politiker och Riksbanken kallar detta för att bankerna "kreditförsörjer" samhället - smaka på det uttrycket - bankerna påstås "försörja" samhället genom att sätta det i mer och mer påhittad skuld.
Bankerna och politikerna har nått så långt att de t.o.m genom Maastrichtfördraget förbjuder staten att skapa kontanter för att finansiera sin verksamhet (Riksbanken får varken skapa digitala eller fysiska kontanter för att finansiera offentlig verksamhet enligt Maastricht). Staten och kommunerna måste "låna" bankernas skulder. Sedan måste vi betala onödig skatt till bankerna för att betala "tillbaka" påhitten

Inte nog med det - politikerna och Riksbanken har sett till att bankerna har oligopol på digitala kontanter genom att endast bankerna får hålla konton på Riksbanken. När bankerna får tomt på digitala kontanter på sina riksbankskonton "likviditetsförsörjer" Riksbanken bankerna (Riksbankens uttryck) genom att fylla på kontona med digitala kronor.

Så Riksbanken ser som sin uppgift att "likviditetsförsörja" bankerna med mer pengar så att bankerna kan "kreditförsörja" stat, kommuner, företag och allmänhet genom att sätta dessa i än mer påhittad skuld till bankerna.

Som före detta chefen för Bank of England, Mervyn King, sa är detta det absolut sämsta sättet att sköta bank och penningsystemet på. Men det är givetvis extremt lönsamt för bankerna då bankerna, liksom Nisse ovan, bara behöver hitta på sina egna skulder och "låna ut" dessa för att suga ut andras arbeten - mao parasitism på steroider.

Som Henry Ford sa skulle det bli revolution i morgon dag om folk förstod hur bank och penningsystemet fungerade. Därför är det livsviktigt för bankerna att snurra till allt så mycket som möjligt för att få få systemet så obegriplig som möjligt. Riksbanken kallar sin "upplysning" i ämnet för att Riksbanken är "transparent" för att ge sken av att vad de säger innehåller logik. Och politikerna samt ekonomer är oftast så totalt uppsnurrade att de inte har en susning om hur det fungerar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?