Nyliberalismen vet priset på allt men inte värdet på något - därför ska pengar inte ha värde


Oscar Wilde skrev: "Vad är en cyniker? En man som vet priset på allting men värdet av ingenting" Nyliberalismen är cynisk då den sätter ett pris på allt och värdet är underordnat priset. Den osynliga handen på marknaden är enligt nyliberalerna den som fördelar värden genom sin prissättning - punkt slut - inga alternativ finns - det är den enda vägen som Thatcher, Reagan, Reinfeldt etc hjärntvättat folk till att tro existerar. Denna trosuppfattning har förvridit vår syn på vad som har värde och fått oss att tro att priset i sig har värde - till vilket pris som helst.

Värden som moral, etik, värdighet, empati, skuld, solidaritet etc har förpassats in i skuggan för dessa de går inte att prissätta. Kvar står nyliberalismen ensam på täppan med sin cynism, sin indelning i vinnare och förlorare, sin brist på moral, sin egoism, sin brist på medmänsklighet. Känslor går inte att prissätta och är därför värdelösa. Nyliberalismen har drivit in samhället mer och mer in i ett psykopatiskt tillstånd där psykopater, som prissätter känslor till noll, sätts på piedestal och får bestämma vad som är har värde.

Psykopati och narcissism kännetecknas av kortsiktigt tänkande - vem bryr sig om efterlevande - det är egots drift här och nu som ska tillfredsställas - resten kan vi glömma. Kvartalsrapporter är viktigare än att rädda jorden. Tillväxt, evigt ökad konsumtion och exploatering av såväl naturresurser som människor är viktigare än långsiktig överlevnad. Den religiösa tron på den magiska osynliga handen får oss att tro att priset är för högt för bry sig om sådana petitesser - vi låter den osynliga handen köra jorden över ättestupan istället.

Nyliberalismen har skapat en värld där värdet i  humanism prissätts till noll då humanism inte går att prissätta. För, som sagt, bara det som kan prissättas kan ju enligt nyliberalismen ha värde. Prylar kan däremot prissättas - därför lägger nyliberalismen värde i prylar. Även här tangerar nyliberalismen psykopati - en psykopat ser inget egenvärde hos en annan människa. För en psykopat är det ingen skillnad mellan en människa och en bil - de är båda bruksföremål som ska utnyttjas. För en psykopat är en annan människa en pryl - inget annat.

Normala människor med ett normalt känsloliv mår allt sämre i denna nyliberala psykopatvärld där bara prylar  har värde och kan prissättas. Det emotionella tomrummet fylls ut med prylar. Ju mer emotionellt utsvultna folk blir desto mer prylar ska de ersätta tomrummet med.

Pengar är den värdemätare vi använder. Nyliberalismen har med sin osynliga hand satt pengar över alla värden. Men pengar i sig har inte något värde och kan heller inte skapa något värde. Vi har mao upphöjt något som i sig är värdelöst till att vara det som har mest värde. Den som samlar på sig mest av denna värdelöshet kallad pengar kallar sig rik och blir kung över ett psykopatiserat ekonomiskt system där mänskliga värden slängts på sophögen.
Värdet måste tas bort från pengarna och vi måste lägga riktiga värden överst.

Thatcher, Reagan, Reinfeldt och alla andra förespråkare av nyliberalismen hade helt rätt! Nyliberalismen är den enda vägen - som garanterat leder till helvetet!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?