Nationalisera bankerna för att rädda hushållen och företagen

Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
--------------

Banker är inga företag - de är huvudsakligen parasiter i dagens ekonomi. De skapar skulder från ingenting och skuldsätter allt med detta intet och suger ut den verkliga företag och hushåll. Det enda bankerna INTE sysslar med är vad de påstår sig göra - ta emot inlåning som de lånar ut. Resten av bankernas verksamhet handlar om ren parasitär utsugning - banker skapar inget av värde, tvärtom, de suger ut värden som andra skapar.

Riksbanken har erbjudit försörja bankerna med 800 miljarder kronor. Bankerna skulle få behålla dessa 800 miljarder kronor mot att bankerna "lånade ut" motsvarande 20% av beloppet av sina egna skulder till företagskonton. Notera att bankerna INTE kommer "låna ut" något av de 800 miljarder kronorna som Riksbanken ger bankerna - de ligger på bankernas Riksbankskonton som är ett helt slutet system som bara bankerna kan komma åt - bankerna kan inte låna ut en enda av dessa Riksbankskronor utanför systemet - de kan bara låna ut dessa kronor till andra banker som har Riksbankskonton (kallas Interbank Lending).

Det enda bankerna kan "låna ut" till kundkonton är bankernas egna skulder som de hittar på vid den sk "utlåningen". Företagen är tänkta att få "låna" 160 miljarder av bankernas skulder till sina kundkonton (dvs 20% av de 800 miljarder som aldrig lämnar bankernas Riksbankskonton). Än mer skuldsättning till företag som redan går på knäna är strategin. Dvs Riksbanken tycker att bankernas utsugning av den verkliga ekonomin är viktigare att rädda än den reella ekonomin.

Men bankerna är inte nöjda med den dealen - de tycker inte de får en tillräckligt stor del av kakan så de vägrar ge företagen "lån" (återigen - banken lånar inget ut - man kan inte låna ut sin egen skuld men det är likt förbannat vad bankerna sysslar med - bankerna lånar inte ut en endaste krona).

Finns bara en lösning på det här - nationalisera bankerna och ersätt den nuvarande Riksbanksledningen . Gör om alla konton till Riksbankskonton så att alla kan få Riksbankspengar på sina konton (sk e-kronor). Riksbanken kan sedan skapa skuldfria 800 miljarder kronor som går till hushåll och företag istället för att, såsom nu, ge bankerna 800 miljarder så de kan suga ut oss än mer.

Ska bankerna sedan privatiseras ska de inte ha hand om betalsystemet - de ska då bara få göra det de ljuger om att de gör idag - ta emot inlåning som de hjälper till att låna ut.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?