Hur Riksbanken skulle kunna skapa skuldfria pengar och rädda företags och folks ekonomi

Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
--------------

Allt fler företag går i konkurs och allt fler blir arbetslösa. Riksbanken kan skapa obegränsat med pengar och skulle enkelt kunna rädda den verkliga ekonomin - men Riksbanken har, som jag skrev i föregående inlägg, till uppgift att rädda den parasitära finanssektorn och då bankerna i synnerhet.

Alla de "räddningspaket" som Riksbanken lagt fram har gått ut på att Riksbanken ger bankerna pengarna så att bankerna kan skuldsätta företag och folk än mer. "Räddningspaketen" är som att försöka rädda en drunknande katt genom att strypa den.

Statens räddningspaket går också ut på att staten ska sätta sig i skuld till bankerna och sedan låna ut påḧitten som bankerna hittar på från tomma luften till företag. Sveriges statsskuld kommer till slut likna Greklands och finansparasiterna kan köpa upp det sista av alla gemensamma tillgångar (återigen är Grekland Riksbankens förebild).

Om Riksbanken vore allmännyttig och inte var till för att hålla finansparasitismen under armarna skulle Riksbanken kunna skapa skuldfria pengar och fylla på allas skattekonton och den vägen få ut "pengar" (det bär mig emot att kalla bankernas kundkonton för pengar - för de är ju i verkligheten bankens skulder på pengar till kontokunderna - men vi använder kontona som om de innehåller pengar).

Det första sättet


är det som Positiva Pengar föreslår.

1) Riksbanken skapar  coronaobligationer (ekonomiprofessor Steve Keens förslag att kalla dem så) på säg 500 miljarder och lägger den på sin tillgångssida.

2)Riksbanken skriver sedan på sin skuldsida upp att den är skyldig Swedbank 500 miljarder kr på Swedbanks riksbankskonto.

3)Riksbanken säger sedan till Swedbank att Swedbank ska öka sina skulder på statens skattekonto med 500 miljarder (skattekontona ligger på Swedbank och är Swedbanks skuld till staten).

4) Alla medborgare och företag kan sedan fylla på sina personkonton genom överföringar från skattekontona.

Ovan är det enklaste sättet och Riksbanken skulle förse folk och företag med "pengar" utan att det skulle kosta något och både bankernas och Riksbankens balansräkning skulle vara i balans. Ingen skulle sättas i skuld och Riksbanken skulle skulle fylla en allmännyttig funktion istället för att vara ett parasitredskap åt banksystemet.

Men ovan kanske inte går då staten enligt Maastricht inte får finansiera offentliga utgifter - staten och kommunerna måste sätta sig i skuld till banksystemet (vilket än mer bevisar att Riksbankens självständighet bara är till för att skydda bankerna).

Men Riksbanken har tydligen mandat att köpa obegränsat med statsobligationer. Det andra sättet blir därför krångligare att förklara men landar också i att ingen sätts i skuld och att både Riksbanken och bankernas balansräkningar hamnar i balans.

Det andra sättet:

1) Politikerna beslutar att ge den statliga banken SBAB rätt att köpa statsobligationer

2) Riksgälden håller auktioner på statsobligationer på 500 miljarder som ENDAST SBAB får lägga bud på.

3) SBAB får då statsobligationer på sin tillgångssida av balansräkningen och ökar sin skuld till staten på statens konto hos banken (dvs SBAB:s balansräkning är i balans och Riksgäldens likaså då SBAB:s skuld blir Riksgäldens tillgång).

4) Riksbanken köper alla statsobligationer av SBAB och fyller på SBAB:s riksbankskonto med 500 miljarder samtidigt som Riksbanken säger till SBAB att göra en överföring till Swedbanks skattekonto.

5) Alla medborgare och företag kan sedan fylla på sina personkonton genom överföringar från skattekontona.

De som läst mig vet att jag tycker man ska förstatliga hela banksystemet och göra Riksbanken allmännyttig (Riksbanken är ju idag, som sagt, bara ett rent parasitredskap åt bankerna). Så ovan är ingen slutgiltig lösning - det är en nödlösning så att folk och företag kan få försörja sig så att inte realekonomin brakar totalt. Det som skulle vara positivt med ovan lösning är att folk skulle kunna förstå att staten faktiskt kan skapa skuldfria pengar och att bankerna parasiterar genom att hitta på skulder från luften. Det kommer mao förhoppningsvis bli solklart för alla vilken enorm skuldfälla bankerna försatt hela samhället i och folk kommer vilja ta ifrån bankerna deras parasitfördelar samt kräva skuldavskrivningar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?