Bankerna är så panikslagna att de vill att Riksbanken ska skapa skuldfria helikopterpengar

Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
--------------

Det måste till en enorm kris för att bankerna ska släppa sin "rätt" att skuldsätta allt med intet. Bankerna börjar i panik förstå att de inte kan öka skuldsättningen än mer utan att döda den verkliga ekonomin.

Enligt SEB:s räntestrateg Lina Fransson måste Riksbanken ge ut skuldfria helikopterpengar genom att Riksbanken köper statsobligationer av Riksgälden (mao inte blanda in bankerna i köpen av statsobligationerna). Hon förordar mao att Riksbanken ska gå förbi Maastrichtfördraget som säger att staten inte får finansiera offentliga utgifter (staten måste enligt fördraget "låna" påhitt av banksystemet).

Citat:
Fransson menar att den svenska statsskulden kommer öka och att Riksgälden behöver ge ut mer obligationer, som Riksbanken kommer att få köpa.

– Man är ju väldigt nära det som kallas helikopterpengar nu, säger Fransson.


”Extrem inbromsning – vi är nära helikopterpengar”

 
Visst det kommer, såsom Fransson påpekar, öka statsskulden men det är skillnad på om staten sitter i skuld till sig själv eller om staten sitter i påhittad skuld till de privata bankerna. Riksgälden gör skillnad på konsoliderad och okonsoliderad statsskuld:

Det finns två mått på statsskulden, konsoliderad och okonsoliderad. Skillnaden är att i den okonsoliderade skulden ingår statliga myndigheters innehav av statspapper. Riksgälden använder sig av just detta mått och det är också den okonsoliderade skulden som ligger till grund för statsskuldsräntorna. Däremot använder sig regeringen ofta av den konsoliderade skulden och den är kanske också lämpligare att använda vid internationella jämförelser.

Mao i den konsoliderade statsskulden räknas inte statens skulder till sig själv med. Mao kommer inte den konsoliderade statsskulden öka (men däremot den okonsoliderade) Men staten behöver ju inte betala av på skulder till sig själv så det spelar egentligen inte så stor roll hur mycket skulder staten har till sig själv.

Som sagt, det måste mycket till innan bankerna vill gå med på att släppa sitt parasitprivilegium att skuldsätta allt med påhitt. För när de väl gjort det kan folk förstå att alla dessa skulder till bankerna är just påhitt och att staten skulle ha kunnat skapa skuldfria pengar hela tiden. Då kan vi nationalisera bankerna, ha skuldavskrivningar och såsom ekonomiprofessor Steve Keen säger nedan se till att parasiterna aldrig kan göra om det!







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?