Positiva Pengars reformförslag kommer punktera bostadsbubblan och öka självmorden


Positiva Pengars reformförslag innebär att kreditkranen som bankerna idag använder för att blåsa upp bostadsmarknaden med helt kommer upphöra flöda. Bankerna kommer inte längre kunna hitta på sina egna skulder och låna ut dessa till kundkonto.

Vad innebär detta konkret? Säg att en budgivning sker på en bostad. Idag hittar bankerna på "lånesumman" vid det sk "lånetillfället" ((banken lånar i verkligheten inte ut någonting) . Säg att den som vinner "budgivningen" får "låna" 5 miljoner av bankens skulder (dvs krediter) som banken hittar på när den sk "lånehandlingen" skrivs på. Dessa 5 miljoner påhitt från bankens sida fanns inte förut - banken har mao inte överfört dem från någon annanstans - de hittade på dem från luften.

Säg nu att Positiva pengars reformförslag genomförs och bankerna inte längre kan hitta på och "låna ut" sina egna skulder (dvs inte hitta på krediter längre). Säg att det blir en ny budgivning på samma bostad och säljaren kräver samma pris. Banken måste då plocka fram 5 miljoner kronor om banken ska låna ut 5 miljoner kronor till köparen. Kommer banken riskera 5 miljoner från det sk investringskontot genom att låna ut dessa till bostäder som de vet är prissatta långt, långt över vad de är värda? Nä, inte en chans! Om banken överhuvudtaget kommer låna ut  pengar kommer de låna ut till det faktiska värdet på bostaden - inte efter det fiktionsvärde bankerna tidigare pumpat upp med sina påhittade krediter. Mao bostadsbubblan kommer ploppa med ett megabrak om Positiva Pengars förslag genomförs!

För att illustrera hur extremt stor dagens bostadsbubbla är i förhållande till den som sprack i början av 90-talet (som också var uppumpad av bankerna) kan man kolla in bostadspriserna i Stockholm. Det inringade området där det står Gotabanken visar bostadspriserna före och efter bubblan sprack på 90-talet. Jämför den med priserna idag - det är en enorm övervärdering som bankerna pumpat upp med sina krediter.  Och den här megabubblan tror sig PP kunna smygpunktera med sitt förslag - när Positiva Pengars förslag tvärtom kommer ploppa bubblan när kreditkranen till bostäder stängs av.



Efter att bostadsbubblan ploppar kommer en massa människor hamna i enorm misär och många självmord kommer begås (kolla vad som hände i Spanien - Sverige är i samma sits som innan deras bostadsbubbla sprack). Jag har diskuterat med vissa i Positiva Pengar  (jag kan inte tänka mig att alla medlemmar i Positiva Pengar har samma omänskliga åsikter) och deras skuldbeläggande av de av bankerna överskuldsatta är beklämmande. De lägger ingen som helst skuld på bankerna som blåst upp pyramidspelet kallat bostadsmarknaden - de lägger all skuld på de sk "låntagarna" (återigen bankerna har inget lånat ut - de har bara hittat på skulder från luften). De verkar totalt okänsliga för det lidande som de av bankerna överskuldsatta kommer hamna i när bostadsbubblan spricker - de moraliserar istället om att dessa måste betala bankerna de påhittade skulderna till vilket pris som helst. De har ingen förståelse alls för att skuldavskrivningar måste ske - det är som att diskutera med Shylocks advokater - bristen på empati är total.

Positiva Pengar behöver göra om sitt förslag och istället för att skydda bankerna se till att få fram ett förslag som skyddar de av bankerna överskuldsatta när bubblan spricker och sluta försvara det pyramidspel som bankerna byggt upp.

En kortare variant av ovan:
Investeringskontona kommer vara det enda som bankerna kommer kunna låna ut ifrån efter genomförandet av Positiva Pengars förslag. Kreditkranen som pumpar upp priserna idag kommer bli helt avstängd. De som lånar ut till investeringskontona ska kunna välja vad de vill satsa sina pengar på (t.ex grön omställning) genom att det finns ett "utbud av investeringsmöjligheter" där investeraren själv kan rikta vart pengarna ska gå. Hur många kommer vilja välja erbjudandet att satsa sina sparpengar på en absurt överprissatt bostadsmarknad? Det kommer inte finnas en person som vill satsa sina pengar på det - mao vid en försäljning av en bostad kommer säljaren inte kunna få i närheten av det pris som han själv köpt bostaden för. Dvs bostadsbubblan kommer ploppa med ett megabrak. Dvs Positiva Pengars smygpunkateori av bostadsmarknaden är en total illusion!

--------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion