Vad menar Riksbanken med "likviditetsstöd"?




Roligt tal! Undrar hur många gånger han säger "likviditetsstöd" till bankerna utan att förklara vad det är? Antar att det ingår i Riksbankens "säkerställande av den finansiella stabiliteten" att inte säga vad som menas med uttrycket. Att ljuga genom tystnad är troligen det mest effektiva sättet att ljuga på. Om Riksbanken dessutom kan få de som lyssnar på tystnaden att tro att den är "den mest transparenta centralbanken i världen" så blir lögnen än mer effektiv.

För vad menas med att "likviditetsstödja" bankerna?  Ska man förstå det måste man ha klart för sig att bankerna egentligen inte har några pengar - de har nästintill bara skulder på pengar..Man måste ha klart för sig att bankerna "lånar ut" sina egna skulder på pengar till kundkonton - banken lånar aldrig ut pengar till kundkontot då kundkontot, som sagt, bara kan innehålla bankens skuld på pengar. Men bankernas skulder på pengar är, av någon minst sagt ologisk anledning, en del av penningmängden som om de vore pengar. Därför består den sk penningmängden till 98%  av bankernas skulder på pengar (till kontoinnehavare) och endast 2% är pengar.

Kan då bankerna betala sina skulder till kontoinnehavare t.ex om det blir bankrusning?`Kommer de 2% pengarna i penningmängden räcka till för att betala de 98% skulder på pengar som bankerna har?  Nä, givetvis inte. Bankomaterna skulle stänga fort som attan om det blev bankrusning då bankerna helt enkelt nästintill inte har några pengar. Bankerna skulle snabbt dräneras på sina pengar och det är där som Riksbankens "likviditetsstöd" kommer in. Riksbanken kan skapa pengar från ingenting och fylla på bankerna så att de kan fortsätta bedriva sin ockerverksamhet.

Finns andra scenarion där bankerna måste försörjas men det kanske är lite överkurs. Systemet är mao byggt för att bankerna ska slippa betala sina skulder och när de inte kan det så ställer Riksbanken upp. Riksbankens främsta uppgift är mao att hålla uppe ett parasitärt banksystem som sätter allt i skuld med rena påhitt.

Ovan är, som sagt, Riksbanken totalt tyst om. Men så även t.ex Positiva Pengar som berömmer Riksbanken för sin "öppenhet" och stödjer Riksbankens självständighet och menar att Riksbankens beslut ska fortsätta ske odemokratiskt utan politisk styrning - t.ex att Riksbanken ska kunna ge bankerna "likviditetsstöd" utan att någon ska ifrågasätta varför.

Uppdatering:


Ursprungligen var ovan blogginlägg en kommentar på Positiva pengars facebooksida. Jag försökte få svar på varför Positiva pengar har den inställning de har - får se vad de svarar på nedan:

"Hallå, Positiva pengar! Kan någon av er försvara det "demokratiska" i att ge Riksbanken mer makt och att t.ex inte "likviditetsstöd" ska kunna påverkas politiskt eller ens ifrågasättas?

Faktum är att penningsystemet kan reformeras och demokratiseras mer inom det nuvarande (helt perverterade) systemet än om E-kronan ges ut av Riksbanken utan någon som helst demokratisk styrning där Riksbanken enväldigt fattar alla beslut. Idag kan SBAB omvandlas som jag beskrivit i en tidigare kommentar så att SBAB hittar på de skulder som staten behöver för att finansiera infrastruktur, välfärd etc. Tyskland gör redan detta genom att politikerna kontrollerar utvecklingsbanken:

"The Federal Government owns 80 per cent of a development bank while the States own the remaining 20 per cent. The national government uses it as a fiscal instrument.

Its chairman is the Federal Minister of Finance, Olaf Scholz and its Deputy-Chairman is Peter Altmaier, Minster of Economic Affairs and Energy."

Kina är ju inte direkt kända för att vara så demokratiska men de har i alla fall politisk kontroll över storbankerna då de fyra stora är statligt ägda. Det är ju också helt ovedersägligt att denna politiska kontroll över banksystemet skapat en enorm ekonomisk utveckling i Kina.

The "big four" state-owned commercial banks are the Bank of China, the China Construction Bank, the Industrial and Commercial Bank of China, and the Agricultural Bank of China, all of which are among the largest banks in the world as of 2018
Banking in China

De fyra statligt ägda storbankerna i Kina har t.o.m blivit sex stycken:
Chi­na’s Big State-owned Banks Ex­pand to Six in To­tal

Faktum är att alla Asiatiska tigrar haft en politisk sk fönsterstyrning av bankerna och det är detta som har gjort att dessa länder kunnat utvecklas ekonomiskt så snabbt som de gjort. Richard Werner beskriver detta i boken "Mammons Furstar". I t.ex Japan gick det åt helvete först när centralbanken tog över och den politiska fönsterstyrningen upphörde - och det är ett återkommande tema i Werners bok. Werner visar klart att Tyskland och Japans snabba återuppbyggnad och snabba ekonomiska tillväxt efter andra världskriget var ett resultat av politisk fönsterstyrning.

Men Positiva pengar vill att Riksbanken ska vara självständig och fatta beslut utan någon som helst demokratisk påverkan. Införs E-kronan stängs t.o.m dörren för att SBAB ska kunna användas på ett demokratiskt sätt för att finansiera infrastruktur, välfärd etc och Riksbanken kommer diktera allt. Så det sjuka är att dagens perverterade system faktiskt kan göras mer demokratiskt än det Riksbanksenvälde som Positiva Pengar förordar.

Som sagt, ni får gärna förklara hur ni tänker kring detta -för ärligt får jag inte ihop det - att ge Riksbanken envälde kring penningpolitiken går inte att förena med den "demokratisering" av penningsystemet som Positiva Pengar påstår sig vilja ha."

-------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?