Borde det finnas en "bullshit job"-skatt?

Vi lever i en kapitalistisk värld där den sk "marknaden" ska fördela resurserna med hjälp av osynliga händer. Det verkar inte fungera så där jättebra ur ett naturresursperspektiv då konsumismen håller på att svälja hela jorden. För att tro på oändlig tillväxt på en ändlig jord måste man vara galen såsom ekonomen Kenneth Boulding uttryckte det.

Inte heller fungerar nyliberalernas "trickle down"-ekonomi då klyftorna ökar alltmer. Förr eller senare måste de rika börja beskattas mer igen.

Snedfördelningen pga av de ökade klyftorna i kombination med konsumismen och politikernas eviga mantran om att skapa fler jobb skapar massa "bullshit jobs" varav många är rena servicejobb åt den nya överheten. Egentligen skulle arbetstiden kunna förkortas eller en medborgarlön införas då produktionsökningen varit enorm de sista årtiondena. Den ökade automatiseringen kommer dessutom leda att än fler "bullshit jobs" måste skapas då politikernas mani att "skapa flera jobb" inte på något sätt verkar avta.

Antropologen David Graeber skriver i boken "Bullshit jobs" att undersökningar visar att upp till 50% av de som lönearbetar inte har en aning om vad deras arbete gör för nytta. Runt 40% vet att deras jobb är totalt meningslöst. Nyliberalernas "osynliga hand" tycks i alla fall vara duktig på att skapa meningslöshet :) .

De jobb som faktiskt skapar mervärde för andra människor har dock låg lön i dagens samhälle. Städare, sjukhuspersonal, dagispersonal industriarbetare bussförare etc har låg lön i förhållande till bullshit jobs som programledare på TV, konsulter, börsmäklare, reklammakare, fotbollsproffs, rockstjärnor etc.

Då "marknadens" urval genom den "osynliga handen" har problem med att skapa meningsfullhet och mest verkar  för att förstöra planeten så kanske den behöver lite hjälp på traven? Så varför inte införa en "bullshit job"-skatt?

Hur ska man då kunna bedöma om ett jobb är ett "bullshit job" eller inte? Jo, man kan t.ex undersöka konsekvenserna för samhället om yrkesgruppen strejkar. För om det är ett "bullshit job" borde inte så mycket hända. Om t.ex riksdagspartiledarna, börsmäklare, reklammakare, programledare strejkar en vecka - vad skulle hända? Inte ett skit! Vad händer om bönderna skiter i att skörda? Jo, resten av samhället får svälta. Så kanske ungefär så här skulle en ofullständig "bullshit job"-skatteskala kunna se ut:

90% "bullshit job"-skatt på inkomsten skulle dras på yrken som:
Politiker, börsmäklare, programledare, fotbollsproffs, Svenska akademin. skådespelare, dvs direktörer

70% "bullshit job"-skatt på inkomsten skulle dras på yrken som:
Allehanda byråkratjobb som mest sysslar med att skapa ordbajserier i form av värdegrunder, policys och annat flum

50% "bullshit job"-skatt på inkomsten skulle dras på yrken som:
Journalister, författare, ståuppkomiker (en del kan ju faktiskt vara lite skojiga så de fick hamna här - kanske kan diskuteras :) )

0% "bullshit job"-skatt på inkomsten skulle dras på yrken som:

Städare, sjukhuspersonal, dagispersonal, industriarbetare bussförare,bönder.

-------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?