Ägandet av patenträtten gäller max 20 år, sedan blir patentet allmän egendom - det borde gälla allt ägande.

I den nyliberala värld vi lever i anses äganderätten vara helig. "Trickle down"-teorin säger att om de rika bara får bli rika så kommer de göra samhället så mycket gott att det kommer rinna ned till de fattiga också. Rätten till oinskränkt ägande är därför en grundläggande del av den nyliberala filosofin.

Antagandet i "trickle down"-teorin är att de som blir rika har förtjänat sin rikedom genom att de skapat mervärde för hela samhället - dvs att de skapat något. De flesta rika har dock inte skapat något alls  - antingen har de blivit rika genom finansiell spekulation, utnyttjande av andra arbetsinsatser eller arv. Deras ägande ger dem möjlighet att suga ut frukterna av vad andra skapat.

Det brukar sägas att det är innovationer som driver samhället framåt. Ägandet av patenträtten är dock tidsbegränsad och kan max gälla i 20 år. Anledningen är att patentinnehavaren inte genom sitt ägande ska bromsa utvecklingen och genom sitt monopol passivt kunna skaffa sig eviga inkomster i sömnen. Fördelarna med patentet ska "trickle down" så att alla i hela samhället kan få nytta av patentet.

Så skapande ägande, såsom patentägandet, är tidsbegränsad för att det efter max 20 år ska "trickle down" och bli allmännyttig. Passivt ägande där individer sitter på enorma egendomar och genom själva ägandet kan suga ut andras arbeten har dock ingen tidsbegränsning och kan dessutom överföras till nästa generation genom arv. Så vi har ett omvänt system där skyddet av passivt ägande "trickle up" och gör de rika rikare medan skapande ägande har en inbyggd tidsbegränsning så att patentägandet upphör så att nyttan kan "trickle down" och bli allmännyttig.

Jag tycker "trickle down"-principen i att patentägandet är bra. Den borde även gälla passivt ägande som mest är parasitärt. Sätt en gräns för hur mycket man får äga, t.ex 4 miljoner kronor - äger man mer än det så ska överskjutande delen skattas så att överskottet blir allmännyttigt. Om någon, genom skapande, tillskansar sig mer egendom än 4 miljoner ska detta överskjutande ägande ha en tidsbegränsning - precis såsom patentägandet är tidsbegränsat.

-----------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?