Vad är det som för samhället framåt?


Vi matas ju dagligen med någon slags kvasi-socialdarwinistisk soppa om att utveckling sker genom konkurrens på en marknad där de starka slår ihjäl de svaga med hjälp av osynliga händer. Vi indoktrineras till att tro så på alla möjliga alla sätt. T.ex genom TV:n där man tävlar i princip allt och där segrare alltid ska utses - det betingar oss till att tro att det så utveckling sker. Idrottsstjärnor är nog mest skapade för att vi ska hjärntvättas till att tro på den socialdarwinistiska sagan om att segraren tar allt.

Lynn Margulis var en biolog som borde fått Nobelpriset men troligen inte fick det för att hon var kvinna men kanske än mer för att hon hävdade att evolutionen mer sker genom samarbete än genom konkurrens. Hon visade att mitokondrierna (cellers kraftverk) från början var självständiga celler som omslöts av större celler. Från början parasiterade de större cellerna på mitokondrierna men de två utvecklade till slut en symbiotisk relation där den större cellen skyddade mitokondrien och mitiokondrierna skapade energin.

Margulis upptäckt är den som ligger som grund för den sk endosymbiontteorin som idag är den dominerande teorin om hur uppkomsten av eukaryota celler har gått till. Hon borde ha fått Nobelpriset för att hon kunde bevisa symbiosförhållandet mellan mitokondrien och den större cellen. Men jag tycker än mer att hon borde fått priset för hon påvisade att samarbete är en mycket stor del av evolutionsprocessen. Jag misstänker starkt hon inte fick priset just för att den härskande doktrinen i samhället är att utveckling sker främst genom konkurrens, dvs den kvasi-socialdarwinistiska läran som framför allt nyliberaler trollar fram med sina osynliga händer.

Nyliberalernas kvasi-socialdarwinistiska lära har även fel angående urvalet i evolutionen. Vi matas med tron att evolutionen är någon slags utslagstävling där de som har mest rätt är de som överlever. Det finns iofs en viss sanning i det men det darwinistiska urvalet är även beroende av att en art kan skapa mutationer, dvs fel, för att på sikt överleva. Sant att lejonet är kung på savannen men då lejon är toppkonsumenter i näringskedjan är de få och vid förändringar i miljön, t.ex klimatet,  riskerar de att dö ut snabbt. Kackerlackor är varken störst eller bäst på någonting men de är många och kan på så sätt skapa många mutationer, dvs fel i arvsmassan, som gör att några överlever vid förändrade livsbetingelser. I det långa loppet är mao inte lejonen segrare i den den evolutionära utvecklingen. Rovdjuren är de som har kortast evolutionär livslängd sett i ett längre tidsperspektiv då de skapar alldeles för få fel, mutationer, för att kunna klara av förändring i miljön.

Människan är rent kroppsligt en ganska medioker varelse. Många djur är snabbare och starkare än vi är. Vi tar dessutom lång tid på oss att reproducera oss (9 månader innan vi ploppar ut) och vi föds oftast bara en och en. Jämför det med t.ex råttor som kan föda stora kullar snabbt. Människor har mao också svårt att skapa tillräckligt många fel tillräckligt snabbt för att kunna tåla förändringar i livsbetingelserna.

Det som skiljer människan från andra djur är dock att vi troligen är det mest sociala djuret. Genom att vi samarbetar kan vi förlägga "felen" på en abstrakt nivå och genom kommunikation kan vi överföra dessa fel som visade sig vara rätt till nästa generation. Människan har mao kompenserat sin bristande förmåga att skapa fysiska avvikelser genom att vi istället lägga mutationsprocessen i vårt intellekt och det sociala överförandet av kunskap. Genom att vi är toleranta mot varandra kan vi låta galna tankar flöda och bland alla dessa galenskaper hitta någon "felaktig", dvs avvikande, tanke som visar sig vara rätt. Genom samarbete kan vi sedan sprida avvikelsen vidare till nästa generation som gör att vi kan anpassa oss efter i princip vilken livsmiljö som helst på jorden. Det är detta sociala samarbete som gjort att människan evolutionärt varit framgångsrik fastän vi fysiskt är rätt mediokra på allt.

Nyliberalernas socialdarwinism är motsatsen till ovan - den tror att människan är en reptil och att de starka har rätt att äta upp de svaga. Vi ska konkurrera mot varandra om att slita upp varandras strupar med hjälp av klorna inbyggda i den "osynliga handen". Den socialdarwinistiska ideologin är mao inte ett steg framåt i människans utveckling - den är ett steg bakåt. Socialdarwinismen är en tro på att psykopaten är höjdpunkten på mänsklig utveckling - det kan inte bli mer fel än så. Mycket av den ökande sociala ohälsan i samhället är nog orsakad av denna psykopattillbedjan.

 There's room at the top they're telling you still. But first you must learn how to smile as you kill. If you want to be like the folks on the hill

                          - John Lenon "Working class hero"


-------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion