Inlärd hjälplöshet, ”shit happens” versus ”konspirationsteorier”

Ofta avfärdas rena fakta som konspirationsteorier. Istället för att ge någon hållbar förklaring eller motargumentering förväntas vi istället svälja direkta lögner eller ”shit happens” argument. ”Shit happens”-teorierna är som förklaringsmodell den direkta motsatsen till konspirationsteorier. I konspirationsteorier finns antagandet att grupper av människor samarbetar, har en agenda och kan styra utfallet. ”Shit happens”- teorin hävdar att det finns inga samband; det finns inga grupper som ”konspirerar” och försöker skapa sig fördelar eller styra utfallet av händelser på andras bekostnad – allt är bara utfall av slump – “tillfälligheter”.

Mycket kraft läggs ner för att smutskasta alla som tror att människor och grupper konspirerar för att nå sina mål. Jag tänker dock inte gå in på detta område då det är dit som jag upplever att de som hävdar ”shit happens” teorierna vill få diskussionen – att man hamnar i en defensiv position där man tvingas försvara sig mot allehanda sjuka påståenden som ”shit happens”-förespråkarna använder (det kan vara allt från att Elvis lever på månen till andra helt befängda påståenden).

Istället kommer jag angripa alla ”shit happens”-förespråkares trovärdighet och jag kommer t.o.m hävda att de som har makten har en rad anledningar till varför vi ska tro att allt sker av slump. Kort sagt kommer jag hävda att ”shit happens”-förespråkarna medvetet eller omedvetet deltar i en konspiration. Vissa deltar av ren dumhet eller okunskap, andra deltar fullt medvetet.

Varför skulle makthavarna vilja få oss att tro att det inte finns några samband? Ett skäl är givetvis att makthavarna då kan gömma sig bakom en dimma av total irrationalitet där makthavarnas beslut och handlingar inte syns. Att få saker oförståeliga skulle ur ett sådant perspektiv vara fullständigt rationellt och något som makthavarna eftersträvar; exempel på detta kan t.ex vara samhällsekonomin där orsakssammanhangen som ska beskriva en situation ofta inte bara är totala lögner utan även framförda på ett fullständigt obegripligt sätt där ett ogenomträngligt språk överbryggar fullständiga nonsensargument. Mystiska marknader påstås vara styrda av mer eller mindre slumpmässiga ”krafter” och beskrivs ofta med allehanda väderfenomen (typ t.ex på börsen). Väder är ju något vi inte kan påverka. Dessutom lider dessa “marknadskrafter” av grav schizofreni med kraftiga humörsvängningar.

Men jag skulle vilja påstå att det finns ett även djupare motiv som dessa makthavare eftersträvar som leder till något som inom beteendepsykologin kallas för ”inlärd hjälplöshet”.

Några sadister till psykologer fick för sig att göra ett experiment med hundar i en bur som var avdelad med en grind som hunden kunde hoppa över. Golvet, på var sin sida om grinden, var strömförande. När ström sattes på i ena halvan av buren skuttade hunden över till den andra sidan grinden där golvet inte var strömförande för att undvika en elchock. Hunden lärde sig fly från elchocken genom att skutta fram och tillbaka över grinden.

”Forskarna” satte sedan på ström på båda sidor om grinden så att oavsett vilken sida hunden var på fick den en elchock. Efter ett tag la sig hunden ned på golvet och gav upp och tog emot elchock efter elchock. Inte ens när de öppnade buren försökte hunden ta sig ur. Hunden hade lärt sig att bli ”inlärt hjälplös”: den hade fåtts att tro att det spelade ingen roll vad den gjorde så skulle den i alla fall få en elchock.

Jag tycker man kan lätt se hur ”shit happens”-teorierna använts för att uppnå detta mål för att få befolkningar i ett ”inlärt hjälplöst” tillstånd.

Exempel där jag tycker makthavarna försöker skapa ett tillstånd av inlärd hjälplöshet:

*Ekonomi – det spelar ingen roll vad eller hur vi gör vi är i händerna på ”marknaden”

*Politik – det spelar ingen roll hur vi röstar (eller ger fan i att rösta) – resultatet är samma ändå

*Expertvälde – där vi inbillats att vi inget kan själva utan hela tiden måste rådfråga någon ”expert”



Men sambandet mellan människors inlärda hjälplöshet och ”shit happens”-teorier kan göras än starkare. För ”forskarna” utförde sedan hundexperimentet så att två olika grupper hundar fick elchocker oavsett vilken sida de var på av grinden i buren. Men den ena gruppen hundar fick en lampa som berättade hur lång tid det var kvar innan en pågående elchock slutade. Denna grupp hundar utvecklade inte inlärd hjälplöshet. Bara gruppen som inte hade någon koll alls på hur länge chocken varade utvecklade inlärd hjälplöshet. Människor reagerar i princip på samma sätt.

Så för att utveckla inlärd hjälplöshet måste folk inbillas att det inte finns några samband : d.v.s ett rent ”shit happens”-scenario utan några som helst orsakssammanband är en förutsättning för att betingning till inlärd hjälplöshet ska fungera.

Folk ska tro att t.ex att boskulderna de sitter med finns och att att de inte har något annat val än att sitta kvar i buren och ta chock efter chock. Att bobubblan spricker är det givetvis en fullständigt oförutsägbar händelse på en schizofren väderberoende marknad och ingen kunde ha vetat att det gick som det gick – det är bara otur för dem som blev kvar i skuldbubblan när den sprack.  Alla finanskrisen marknadsförs på samma sätt – ingen visste, förstod eller begrep orsakerna (förutom ett gäng “konspirationsteoretiker”).

Om folk fick reda på att systemet hela tiden varit riggat och boskulderna är fullständiga påhitt skulle de kunna göra sig av med sin inlärda hjälplöshet och se att dörren hela tiden varit öppen. De skulle kunna vända ut och in på gallret och stoppa bankparasiterna i den moraliska skuldburen (sedan behöver vi kanske inte vara så sadistiska att vi sätter på ström).

Samtidigt mantrar nyliberalerna att det inte finns några alternativ än "trickle down"-ekonomin där de rika blir rikar och de fattiga ska tvingas tigga efter smulor som ramlar ned från de rikas bord. Det är "den enda vägen" som Reinfeldt. Reagan. Thatcher etc uttryckte det.

Så ”shit happens”-teorierna är till för att skapa inlärd hjälplöshet inom oss. Det finns många, många sätt som de använder sig av för att få oss att känna oss små, rädda och hjälplösa. Men innerst inne är vi inte små, rädda och hjälplösa – medvetandet ökar om att det finns orsak och samband . Medvetenheten ökar hela tiden om att det finns egennytta, girighet och grupper som utnyttjar oss och vill att vi ska stanna kvar i buren. Med vetskapen om att konspirationer finns kan vi gå ur buren av inlärd hjälplöshet. Det som händer är inte bara utfallet av en massa “tillfälligheter”.

Så låt oss jaga ”shit happens”-förespråkarna ur templet! Vi ska inte längre backa in i buren inför dessa hycklare – de kan inte längre göra oss små, löjliga och hjälplösa. Vi accepterar inte mer skit, lögner och påhittad verklighet för att hålla oss fjättrade i buren. Jag tror det är den resningen som sker i allt ökad grad i världen. Vi har ingen skuld på något sätt till de psykopatiska makthavarna. Snart vänds gallret ut och in.

-------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion