Det är bristen på gratispengar ("free money") som är orsaken till att världen är överskuldsatt!



Jag tycker sådana här videoklipp är roliga då ekonomer tycks lära sig att logiskt skita på sig och ändå låtsas som om det de säger innehåller logik.

Helt rätt att systemet nått en punkt där skuldsättningen blivit så stor att fiktionsbubblan kommer brista. Helt rätt att systemet är kaputt och inte går att laga. Mycket är rätt i det som sägs.

Men när de påstår att problemet ligger i att det är "gratispengar" ("free money") som är orsaken blir det en kortslutning. När folk "lånar" påhitt av banksystemet är det inte gratis ("free money"). Bankerna sätter "låntagaren" i påhittad skuld till banken - och - såsom Göran Persson så riktigt påpekade - är inte den som är satt i skuld fri. Den som är satt i påhittad skuld till bankerna måste betala "tillbaka" påhittet så det är inte "gratispengar"!

Problemet är att det inte finns tillräckligt med gratispengar som kan döda de av bankerna påhittade skulderna. Kontanter är de enda "gratispengarna" som inte sätter någon i skuld. De utgör endast 2% av den sk penningmängden - 98% av den sk penningmängden utgörs av bankernas påhittade skulder. Bankerna påhittade skuldsättning har trängt ut gratispengarna, dvs kontanterna, så till den grad att gratispengarna håller på att utrotas och nästan hela penningmängden består av påhittade skulder (krediter) som bankerna hittat på.

För att illustrera att det är för lite skuldfria "gratispengar" (dvs kontanter) i systemet som kan döda skulderna:

Säg att jag betalar dig en 100-lapp som jag var skyldig dig för att du  bjöd mig på fika på café. Mängden skulder i samhället minskar då med 100  kronor men 100-lappen finns ju kvar. Du kan betala din kompis som du är skyldig 100 kr med 100-lappen du fick av mig varvid mängden skulder i  samhället minskar med ytterligare 100 kronor. 100-lappen kan vandra runt  i samhället och döda skuld efter skuld – likt en katalysator i en bil  kan 100-lappen döda skulder utan att själv förtäras.

Om hundralappen ovan kunde cirkulera obegränsat snabbt från hand till hand skulle den i teorin kunna döda alla skulder som bankerna hittat på och folk skulle bli befriade från det skuldslaveri som bankerna försatt samhället i. Återigen - det är bristen på "gratispengar" som är orsaken till att hela världen sitter skuldfjättrade till banksystemet - att påstå motsatsen, såsom i videoklippet, är desinformation.

Det behövs mao mer "free money" och det räcker inte med att mängden fysiska kontanter (sedlar och mynt) måste öka. Riksbanken måste öppna upp Riksbankskontona och frånta bankerna deras oligopol på riksbankskontona så att folk kan få hålla skuldfria digitala gratispengar på Riksbanken (sk E-kronor). Det behövs QE åt folket (idag får bankerna QE genom att Riksbanken fyller på bankernas riksbankskonton så att de kan sätta än fler i skuld genom att hitta på krediter - återigen, observera att idag har bara bankerna tillgång till digitala kontanter på riksbankskontona).

Så lösningen är enkel:

1) Ta ifrån bankerna rätten att skuldsätta allt med påhitt (och ekonomer måste sluta påstå att bankernas krediter är "free money"!)

2) Se till att staten, genom Riksbanken, ger ut skuldfria gratispengar åt folket (dvs QE åt folket) så att dessa kan börja cirkulera och döda alla av bankerna påhittade skulder.

--------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion