Vad kommer hända när USA inte längre kan bomba länder till att acceptera USA:s skulder som betalmedel?


Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar

---------------------

Betalningssystemet i världen idag är inget riktigt betalsystem - det är ett kreditsystem - dvs någon måste sitta i skuld för att det ska finnas något att betala skulderna med (absurt men sant). Vad händer när detta enorma kreditpyramidspel rasar - för det är ju uppenbart att alla skulder, dvs krediter, inte kommer kunna betalas. I synnerhet kommer inte USA betala sina skulder. Och då andra länder använer USA:s skulder som betalmedel så kommer banker och centralbanker sitta med Svarte Petter när dollarn tappar herraväldet. Och då en banks skuld är en annan banks tillgång och då bankerna i sig är pyramidspel som är hopkopplade med varandra kommer bankerna rasa i en dominoeffekt.

Säg att Nisse bor i en by och Nisse är pank. Nisse går till korvgubben och får köpa på krita för 100 kronor. Nisse skriver på en lapp att han är skyldig innehavaren av lappen 100 kronor samt undertecknar med sitt namn. Korvgubben har heller inga pengar men kan gå till ICA-handlaren och kan köpa mer korv då ICA-handlaren också litar på att Nisse kommer betala skulden. Ovan användes inga pengar - Nisses skuld, dvs den kredit han fick av korvgubben, användes som betalmedel istället för pengar.

Så länge folk i byn har förtroende för Nisse kan hans skuldlapp cirkulera och fungera som betalmedel istället för pengar. Om folk har riktigt stort förtroende för Nisse kan han köpa många saker på krita och skriva ut många skuldlappar som sedan kan fungera som betalmedel istället för pengar. Men om han skriver för många skulle folk börja ana att Nisse höll på att bygga ett pyramidspel och förtroendet för Nisse skulle försvinna och alla skulle springa till Nisse med skuldlapparna och kräva att Nisse ska betala.

Ett kreditsystem sägs därför vara byggt på förtroende. Men det behöver inte vara byggt på förtroende - hot om våld kan vara än mer effektivt.

Säg att Janne är en maffiaboss som flyttar in i byn. Han går till korvgubben som inte alls känner Janne och kräver att få köpa en korv på krita. Korvgubben säger först nej men Janne pekar då på sina två gorillor som följde med och säger att det nog bäst att korvgubben säljer korven på krita annars kanske korvståndet "råkar" brinna upp. Korvgubben tvingas acceptera Jannes skuldlapp som betalmedel istället för pengar. Korvgubben går sedan till ICA-handlaren och frågar om han kan få köpa för skuldlappen. ICA-handlaren som också har haft besök av Janne har heller inget annat val än att acceptera Jannes skuldlapp som betalning. Janne kan med hot om våld skriva hur många skuldlappar han vill och köpa vad han vill på krita utan att ha den minsta avsikt att betala en krona. Janne sätter hela byn i skräck och statuerar exempel genom att bränna ned husen för de som vägrar ta emot hans skuldlappar som betalmedel. Han t.om skjuter ihjäl två stycken personer som varit riktigt obstinata.

Jannes skuldlappar, dvs den kredit som Janne tog, grundade sig mao inte på att någon trodde att Janne någonsin skulle betala sina skulder. Det var rent rått våld som gjorde att alla i byn tvingades använda Jannes skuldlappar som betalmedel. Man kan säga att Jannes skuldlappar stod på en våldsmyntfot.

 USA har byggt upp världens största militärmakt för att göra just det Janne gjorde ovan. Om inte andra länder accepterar att ta emot dollar som betalmedel bombar USA landet till stenåldern. När landet ligger i ruiner har landets egna valuta rasat och USA kan köpa upp landet gratis då enbart USA kan skapa dollar från ingenting.USA behöver mao inte vinna krig - det räcker med att förstöra landets valuta.
Motsträviga länder som är små, såsom Irak, Libyen, Somalia och Syrien som slutar använda dollar  bombar USA till underkastelse. Större obstinata länder som slutar använda dollar försöker USA svälta till underkastelse genom finansiella sanktioner (t.ex Ryssland, Iran, Kuba och Venezuela). Med ovan maffiaverksamhet har USA sett till att 85% av alla valutatransaktioner sker i dollar.

Men USA:s finansiella makt håller på att försvagas då länderna som USA infört sanktioner mot skapar alternativ till USA:s betalningsinfrastruktur (swift) som gör att dessa länder kan slippa  använda dollar som betalmedel. Det är samtidigt uppenbart att den våldsmyntfot som USA baserat sin maffiamakt på också minskar. Och det är lika uppenbart att USA aldrig tänker betala sina skulder som att maffiabossen Janne i exemplet ovan inte hade någon som helst avsikt att betala sina skulder.

När Jannes maffiaimperium rasade genom att byn gjorde revolt och avrättade Janne och hans maffiahulliganer satt alla i byn med Jannes obetalda skulder i i form av skuldlappar som de inget kunde få något för. Samma sak med USA:s maffiaimperium . när dollarn rasar kommer banker och centralbanker sitta med enorma summor av USA:s skulder i knät men ingen kommer få något alls av USA då USA inte någonsin haft för avsikt att betala sina skulder. Och, som sagt, då bankerna är ett gigantiskt kombinerat pyramid och dominospel kommer en banks fall dra med sig nästa som drar ner nästa osv.

EU:s euro var väl tänkt att vara en backup ifall USA:s maffiavälde rasade men EU har inte de USA:s militära muskler och kan inte skrämma länder till underkastelse.

Ovan kommer drabba Sverige och det kan rasa när som helst då världen håller på att bli multipolär. Bankerna bör förstatligas omgående och penningreformer genomföras (samtidigt som skuldavskrivningar sker för hushåll, företag, stat och kommuner då bankernas skulder är lika mycket påhittade som Jannes skulder ovan). Vi kan inte vänta i 30 år på att reformera systemet såsom vissa penningreformister förordar. Det kommer inte att gå försöka få pyramidspelet bostadsbubblan att få smygpunka och låta alla överpriser sakta pysa ut under 30 år. Svenska bank och betalsystemet kommer rasa innan dess liksom hela västs bank och betalsystem.

Men ovan kommer ingen politiker ta upp. Dels för att de är rädda om sina karriärer, dels för att de är livrädda för att pyramidspelet ska rasa om de säger som det är.

Intressant artikel som börjar bli gammal men inte fortfarande lika sann där ekonomiprofessor Michael Hudson intervjuas om dollarhegemonin (den enda seriösa artikeln jag läst i svensk sk "fri media"). Några citat:

"- USA är skyldig centralbanker runt om i världen 3500 miljarder dollar. Vi skulle inte kunna betala tillbaka även om vi ville och det har utländska investerare insett. Kongressen har inte för avsikt att betala några skulder och underskotten kommer att fortsätta.
"
..................

" Om andra länder inte accepterar amerikanska dollar så kommer USA att se det som en krigsförklaring. Det förklarade en amerikansk finansminister personligen för mig på 70-talet. Kinesiska tjänstemän jag talat med har sagt att de sitter på dollarobligationer för att USA inte ska attackera dem med kärnvapen. Det handlar om ren militär utpressning."

 "EU gör vad USA ber dem att göra"



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?