Bankkrasch på gång och en förklaring till vad som menas med "likviditet"

En bankkrasch tycks vara på gång då bankerna lider brist på "cash". Tänkte försöka göra ett tappert försök att förklara den sk bristen på "likviditet"

Man kan krångla till det än mer än vad jag drar igenom nedan genom att dra in "likviditeten" i statsobligationer etc men det är mest ord på samma sak - hur låsta en skuld är. Bankerna vill ju göra allt så obegripligt som möjligt så de försöker få in så många begrepp som möjligt för samma sak.

Tänk på ordet "liquid" på engelska, dvs vätska på svenska. Tänk på vatten i rinnande form och i fast form, dvs is.  Beroende på hur kallt det är kan den frusna isen omvandlas till rinnande vatten. Är det riktigt kallt krävs det mycket till för att isen ska bli rinnande vatten. Är det nära nollgradigt omvandlas isen lätt till rinnande vatten.

Tänk dig att Nisse och Per är skyldiga dig pengar. Nisse vet du är pålitlig och kommer betala skulden när du kräver av honom att betala den. Per är en strulig fan och det ska mycket till om du ska få honom att betala sin skuld. Då kan man ju påstå att Pers skuld är mer frusen än Nisses skuld - dvs att Nisses skuld är mer "likvid" än Pers skuld.

Samma med den sk likviditeten i banksystemet - olika skulder är olika mycket fastfrusna. Den enda vätskeformen av betalmedel är centralbankspengar, dvs valuta, dvs kronor i form av sedlar och mynt samt bankernas kontoinnehav av digitala kronor på Riksbanken. Men de digitala kronorna på Riksbankskontona kan bara bankerna komma åt då de som kartell har oligopol på dessa.

När du plockar ut sedlar från bankomaten betalar banken av på sin skuld till dig och du får "vätska", dvs kronor, i handen. Ditt konto är mao frusen "vätska", dvs is, då det är en skuld som banken har till dig. Den skulden ska kunnas betalas omgående av banken när du så kräver genom t.ex bankomaten. Det du har på ditt vanliga konto ska mao vara lättfruset "vatten" nära noll grader som är lätt att tina upp genom uttag från t.ex bankomaten. Denna typ av skulder som banken har till kontokunder kallas avista.

Men du kan ju ha ett konto där du inte får plocka ut några pengar under en bunden tid som kanske ger dig högre ränta. Då är dessa mer frusna (eller bundna som bankerna hellre vill uttrycka det).

Men likvida medel är inte samma sak för en bank som för allmänheten. Centralbankspengar (sedlar och mynt) och bankernas skulder till kontoinnehavarna är likvida för allmänheten, stat, kommun och företag då vi kan använda dem direkt som betalmedel. Du kan ju betala lika lätt från ditt konto med bankernas skulder som du kan betala med sedlar och mynt.

Men bankerna sinsemellan kan inte betala varandra med varandras skulder. Om jag betalar dig genom kontosystemet blir ju min bank av med sin skuld till mig medans din bank ökar sin skuld till dig. Din bank kräver därför att få centralbankspengar från Riksbankskontona (digitala kronor) från min banks riksbankskonto som kompensation för att balansera skulden (detta kallas clearing mellan bankerna).

Och då 98% av penningmängden består av bankernas skulder till kontokunderna påstås de vara likvida för allmänheten men inte för bankerna sinsemellan då de inte ser dem som giltigt betalmedel.

Vid bankrusningar visar sig visar sig att likviditeten i bankernas skulder (kunders kontoinnehav) mest är en illusion och luft som bygger upp pyramidspelet.

De digitala centralbankspengarna (kronorna) är, som sagt, ett slutet system - bara bankerna kan komma åt dem och cleara sina skulder med dem.

Men bankerna kan växla om de digitala kronorna till fysiska kronor genom Riksbanken. Så vid t.ex en bankrusning dräneras den lilla pölen av digitala kronor som bankerna håller på Riksbankskontona och bankerna kan inte cleara med varandra (det sk Interbank lending systemet kraschar - eller fryser fast som de brukar säga) då köper Riksbanken upp t.ex statsobligationer eller bostadsobligationer av bankerna och fyller på riksbankskontona så att bankerna kan cleara sina skulder mot varandra (kallas ju QE).

Det var det som sket sig 2008 och det verkar som det är på gång nu med. FED fyller på bankerna i USA då clearingen håller på att frysa fast.

Japp, det är ett helt jävla sjukt system!


---------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Vad är det som kineserna gör rätt som väst gör fel?