Därför är det omoraliskt att vara rik i ett skuldbaserat penningsystem

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist, spår i Svd  att skattebetalarna kan tvingas ta notan vid nästa kris.

Vi har ett skuldbaserat penningsystem där bankerna hittat på 98% av den sk "penningmängden" genom skuldsättning. Det betyder att om någon har mycket på sitt konto hos banken måste någon eller några andra sitta i motsvarande skuld och betala ränta till banken.

Många penningreformister koncentrerar sig bara på räntan och tycker den är omoralisk. Och visst, jag håller med, räntan är omoralisk - i synnerhet när skulden är påhittad. Men ett skuldbaserat penningsystem är oavsett räntan omoraliskt.

Det finns en sorts skuldfria pengar - kontanter. Kontanter ges ut av Riksbanken utan att skuldsätta någon (Riksbanken har i realiteten ingen skuld till någon sedan guldmyntfoten avskaffades 1931).  Du kan ha en 500-lapp i plånboken utan att någon annan sitter i skuld. Din 500-lapp är en ren tillgång för dig, precis såsom din dator, dina skor, dina kläder, din soffa etc som du äger också är rena tillgångar och ingen annan sitter i skuld för att du äger dem.

Någon annans skuld kan också vara en tillgång. Om t.ex Nisse är skyldig dig 500-kronor så är den skulden en tillgång för dig (du kan inte köpa för den men du kan kräva Nisse på 500-lappen - så skulden kan ses som din framtida tillgång). På samma sätt som Nisses skuld till dig är din tillgång är ditt kontoinnehav din tillgång och någon annans skuld. Mao ju rikare du är i form av tillgodohavande på ditt konto desto fler är satta i motsvarande skuld. Någon eller några måste mao vara skuldslavar åt dig och banken för att du ska kunna ha din tillgång på ditt konto.

Jag tycker ovan visar klart hur omoraliskt det är att ha ett skuldbaserat penningsystem där bankerna tillåts skuldsätta allt med rena påhitt så att samhället skiktas i rika och de rikas skuldslavar. Men för att försöka belysa det omoraliska än mer så kan vi göra tankeexperimentet att alla tillgångar är någon annans skuld. För att du ska äga din soffa, dina kläder, din dator och allt annat du äger måste någon annan sitta i skuld till dig och vara din skuldslav. Feodalsamhället var ett sådant samhälle där feodalherren ägde allt och den egendomslösa allmänheten var trälar som fick slava för feodalherren.

Bankernas skuldbaserade penningsystem leder till ett feodalsamhälle där rikedomen koncentreras till alt färre och där undersåtarna sitter i skuld till de rika. Och då de rikas tillgång är flertalets skulder måste flertalet arbeta som skuldslavar åt de rika. Så ett skuldbaserat penningsystem bygger på att de rika håller resten av samhället som skuldslavar. Mao rikedom i ett skuldbaserat penningsystem är ett mått på hur många skuldslavar den rike håller som tillgång. Jag ser ingen större skillnad mellan dagens skuldbaserade samhälle och det medeltida feodala samhället.

Ett penning och betalsystem borde rimligtvis gå ut på att betala, dvs döda, så många skulder som möjligt för att minimera mängden skuldslavar i samhället. Bankernas skuldbaserade "penningsystem" gör motsatsen - det maximerar mängden skuldslavar då bankernas vinster blir större ju högre skuldsättningen är i samhället. Bankernas sk "penningsystem" är mao ett slags anti-betalningssystem där bankerna gör allt för att så få skulder som möjligt kan betalas.

Vi behöver en penningreform där pengar skapas skuldfritt och där bankerna fråntas rätten att skuldsätta allt med rena påhitt. Om inte kommer samhället bli alt mer feodalt skiktat i de rika ägarna och deras skuldslavar.

Skuldfria pengar, såsom kontanter, kan göra det pengar ska göra - betala, dvs döda skulder. För att konkretisera detta på ett enkelt sätt:

Säg att jag betalar dig en 100-lapp som jag var skyldig dig för att du bjöd mig på fika på café. Mängden skulder i samhället minskar då med 100 kronor men 100-lappen finns ju kvar. Du kan betala din kompis som du är skyldig 100 kr med 100-lappen du fick av mig varvid mängden skulder i samhället minskar med ytterligare 100 kronor. 100-lappen kan vandra runt i samhället och döda skuld efter skuld – likt en katalysator i en bil kan 100-lappen döda skulder utan att själv förtäras.

Permanenta skuldfria pengar är mao en slags antimateria till bankernas skulder - det är därför bankerna försöker utrota kontanter och på alla sätt kommer försöka stoppa riksbanken från att skapa digitala kontanter, sk E-kronor, till allmänheten.

---------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion