Förstår Positiva Pengar hur penningsystemet fungerar?


Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
----------------

Positiva Pengar vill reformera penningsystemet men förstår de hur penningsystemet fungerar? Jag vet faktiskt inte riktigt om de gör det.

Som jag ser det ligger grunden till Positiva Pengars eventuella bristfälliga kunskaper i att de inte kan skilja på skulder på pengar från pengar utan kallar dem båda för pengar. Det är ett sådant grundläggande misstag som om du inte skulle kunna skilja på din elräkning och en 500-lapp.

Nu kan det vara så att Positiva Pengar fattar skillnaden mellan en skuld på pengar och pengar men väljer att blanda ihop dem då "det blir svårt för folk att fatta annars". Japp, jag har hört det argumentet och jag fattar det inte - för mig är det självklart att om man lyckas förvirra någon till att tro att hens elräkning är pengar så har man snarare snurrat till begreppen för personen i fråga än lyckats skapa mer förståelse.

Men efter en diskussion med företrädare för Positiva Pengar börjar jag faktiskt tvivla på att de själva kan skilja pengar från skulder på pengar.

Vi tar det mest basala:

1) Riksbanken skapar två sorters centralbankspengar
    a) kronor på bankernas riksbankskonton
    b) kronor i form av sedlar och mynt

2) Ditt konto hos din bank innehåller din banks skuld till dig på centralbankspengar (när du går till bankomaten betalar banken av på sin skuld och du får centralbankspengar, dvs kronor, i handen)

Vi kan använda bankernas skulder på centralbankspengar som betalmedel genom att flytta dem mellan våra konton men bankernas skulder kan aldrig bli centralbankspengar. 

Av ovan borde vara självklart att förstå skillnaden mellan bankernas skulder på centralbankspengar och centralbankspengar. Ditt kontoinnehav är lika lite centralbankspengar (dvs kronor) som din elräkning. Ditt kontoinnehav är bankens skuld på centralbankspengar och inget annat.

Av ovan är det också enkelt att förstå att det inte går att "växla" eller "konvertera" en skuld på centralbankspengar till centralbankspengar - det är lika omöjligt som att "konvertera" din elräkning till centralbankspengar. Men trots detta tämligen självklara fakta använder Positiva Pengar termer som "växla" och "konvertera" bankernas skulder på centralbankspengar till centralbankspengar. Jag kan inte förstå hur det skulle kunna öka förståelsen hos folk om man försöker förklara saker genom att framställa det omöjliga som möjligt.


Om man inte förstår ovan grundläggande skillnad mellan en skuld på centralbankspengar och centralbankspengar utan klumpar ihop dem i samma begrepp - pengar - så förstår man inte hur resten av systemet fungerar - såsom t.ex clearingen på RIX, reporänta, stiborränta etc, Och av min diskussion  med Positiva Pengar verkar de faktiskt inte förstå skillnaden. I en diskussion med Lars Alaeus skriver han:

"I detta läge 'växlas' pengar fritt 1:1 mellan sedlar, mynt, bankpengar och e-kronor. "


Med "bankpengar" ovan avser Lars Alaeus bankernas skulder på centralbankspengarna som finns på ditt bankkonto. Men som påpekats ovan kan inte en skuld på centralbankspengar "växlas" om till centralbankspengar och jag kan inte se att det skulle öka förståelsen på något sätt att uttrycka sig så - tvärtom det skapar bara mer förvirring. Att istället använda ordet "konverteras", vilket Positiva Pengar också frekvent använder, är lika missledande det.

Vidare skriver Lars Alaeus:

"I detta hybridsystem kan inte bankerna ha e-kronkonton eftersom de har konton för riksbanksreserver för vilka de betalar reporäntan. Idag -0,25%. Och det är denna ränta som är Riksbankens huvudsakliga verktyg för att styra marknadsräntor och därmed inflationen."

Vilket tyder på att Positiva Pengar inte alls förstår hur bankernas riksbankskonton, reporäntan och stirborräntan fungerar i clearingsystemet. Jag svarade:
 
"Fattar faktiskt inte vad du menar. Bankerna behöver idag inte betala någon reporänta för att hålla pengar på sina Riksbankskonton. Minusbankerna betalar reporänta om de måste låna av Riksbanken ifall inte plusbankerna vill låna ut till Stiborräntan vid nollsummespelet vid clearingen på RIX."

Så kanske är det så illa att Positiva Pengar faktiskt inte förstår skillnaden mellan en skuld på centralbankspengar och centralbankspengar och därför inte förstår hur penningsystemet fungerar?

Kommentarer

  1. “Some ideas are so stupid that only intellectuals believe them” - George Orwell

    Tycker jag summerar upp bra varför det går, och förmodligen kommer att gå, så trögt med bankrevolution både ideologiskt och rent mekaniskt. Så slit inte ut dig för mycket med tomtarna Micke ;)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion