Krediter är inte pengar - krediter är ett betalmedel som används i brist på pengar.

Vissa "penningreformister", såsom Positiva Pengar, envisas med att kalla krediter, dvs skulder, för pengar. Men krediter är inte pengar - man betalar på krita när man inga pengar har.

Vi tar det extremt enkelt. Säg att Nisse inte har några pengar men är hungrig. Nisse går till korvkiosken och frågar om han får handla en korv på krita (dvs frågar om korvgubben vill ge Nisse en kredit). Korvgubben går med på att Nisse köper korven på krita och skriver en lapp där det står att "Nisse är skyldig 20 kr".

Ovan skapades en kredit då Nisse inte hade några pengar - dvs i brist på pengar skapades krediten.

Säg nu att korvgubben betalar sina skulder med de pengar han har men inte har pengar nog för att köpa nya korvar på ICA. Korvgubben frågar då om ICA-handlaren kan ta över skulden som Nisse har till korvgubben som betalning. ICA-handlaren litar på Nisse och accepterar att ta emot lappen där det står att Nisse är skyldig 20 kr. Nisse är nu skyldig ICA-handlaren 20 kronor.

Ovan användes krediten återigen pga av penningbrist. Korvgubben betalade ICA-handlaren genom att överlämna lappen där det står att Nisse är skyldig 20-kronor - detta då korvgubben inte hade några pengar.

Hoppas att det av ovan är övertydligt att en kredit INTE är pengar - en kredit skapas I BRIST PÅ pengar genom skuldsättning som ett betalningssubstitut ISTÄLLET för att använda pengar.

Så en kredit är en skuld på pengar som en part har till en annan part. Vad är det du har på ditt kundkonto hos banken? Jo, det är bankens skuld på pengar till dig (när du går till bankomaten betalar banken av på sin skuld och du får pengar i handen). Ditt konto är mao en kredit som du har gett banken - på precis samma sett som korvgubben gav Nisse en kredit ovan. När du betalar genom kontot betalar du med andra ord med bankens skuld - precis på samma sätt som när korvgubben betalade ICA-handlaren ovan med Nisses skuld. När vi betalar genom bankernas kundkonton använder vi mao INTE pengar - vi använder bankernas skulder som substitut ISTÄLLET för pengar - precis såsom när korvgubben betalade ICA-handlaren med Nisses skuld då korvgubben inga pengar hade.

Hoppas det är solklart av ovan att krediter INTE är pengar - krediter används i brist på pengar och därför finns nästintill inga pengar i dagens penningsystem - 98% av den sk "penningmängden" består av krediter som kontokunderna gett bankerna (kontokunder är mao kreditgivare - inte banken som bankerna lögnaktigt påstår),

-----------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
----------------


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion