Finns det någon anledning till varför vi ska ha privata banker?

Jag fattar inte varför vi ska ha privata banker överhuvudtaget i dagens samhälle då de bara är destruktiva för ekonomin.

Snart har vi inga kronor alls. Det du har på ditt kundkonto är bankens skuld på kronor till dig då det är det enda som kan existera på kundkonton. Bankernas skulder (IOU:s) utgör 98% av penningmängden. Att ha ett "penningsystem" baserat på skuld och vars trovärdighet bygger på att skulderna betalas tillbaka kan när som helst tappa sin trovärdighet när folk inser att de som satt allt i skuld, dvs bankerna, själva är ett frälse som slipper betala sina skulder till kontokunderna.

Förr kunde de ha en funktion om t.ex du bodde i Malmö och jag i stockholm och du skulle betala mig en 100-lapp. Istället för att du skickade 100-lappen med posten och hoppades den kom fram kunde du använda banken som mellanhand, Men den funktionen kan idag lösas med att alla har konton på Riksbanken och betalar varandra direkt utan att bankerna ligger som en binnikemask emellan oss och tar ut helt onödiga avgifter. Av någon konstig anledning vill penningreformisterna i Positiva Pengar att bankerna ska få fortsätta vara binnikemaskar och Positiva Pengar kallar parasitismen för "konkurrens" - totalt oförståeligt.

En annan funktion banker anses ha är att de påstås möjliggöra investeringar men bankerna sysslar nästintill bara med att pumpa upp spekulationer (såsom bostadsbubblan och börsen). Bankernas spekulation är lika destruktiv för ekonomin som deras parasitering genom att ligga som en binnikemask i betalströmmarna. Idag fyller crowdfunding-projekt mycket av den investeringsfunktion som bankerna påstår sig ha. Crowdfunding behöver inga banker.

Så -  varför ska vi ha privata banker överhuvudtaget?
-----------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
----------------

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion