Sluta säg att banker skapar pengar när de i verkligheten hittar på sina egna skulder som de påstår sig "låna ut"

Jag är extremt trött på att så kallade penningreformister fortsätter säga dumheter som att "banker skapar pengar som de lånar ut", Det finns minst tre mer eller mindre lögner i det påståendet:

1) Banken lånar i verkligheten inte ut några pengar alls

 detta då banken:

2) hittar på sina egna skulder som de skriver på kundens konto (på kundens konto kan endast bankens skuld till kontokunden finnas)

3) Att påstå att banken "skapar" är att uppgradera "hitta på" till mer än det är. Om jag skriver ned siffrorna 4 000 000, dvs fyra miljoner, på en lapp och försöker få dig till att tro dig att jag "skapat" något skulle du skratta åt mig. Det krävs mer än några tryckningar på tangentbordet för att man ska kunna påstå sig ha skapat något. Ordet "hitta på" är betydligt mer adekvat när bankpersonalen trycker in några siffror på ditt konto och ljuger dig rakt upp i ansiktet genom att påstå att du lånat kontoinnehållet av banken (när kontoinnehållet i verkligheten, som sagt, bara kan innehålla vad banken är skyldig dig).

Ett annat missbruk av orden som även penningreformister använder sig av är att säga att bankerna "ger ut pengar" - det låter som om bankerna sysslar med någon välgörenhet när de i verklighet sätter hela samhället i påhittad skuld.

Jag vägrar konsekvent att kalla bankerna skulder för pengar - och tyvärr gäller motsatsen för de flesta penningreformister - de vägrar konsekvent uttrycka att det bankerna kallar "pengar i verkligheten bara är bankens skulder.

Ska vi förstå penningsystemet måste vi sluta använda bankernas omskrivningar och lögner - annars fastnar vi i deras ut och invända lögn om verkligheten.

------------------
Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion