Det stora problemet är den påhittade överskuldsättning bankerna skapar och skyddas av insättningsgarantin.


Boken som mekaniskt beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar

---------------------

Per Lindvall ondgör sig över "insättningsgarantin" i Realtid. Och visst, den sk insättningsgarantin är en förutsättning för bankernas pyramidspel men det går inte att, såsom Per Lindvall gör, blunda för själva pyramidspelet.

För det första borde det inte heta "insättningsgarantin" - det borde heta oinsättningsgarantin då staten garanterar de påhittade skulder bankerna hittat på till kundkonton där ingen insättning skett.

Insättningsgarantin är till för att skydda bankerna från bankrusningar. Och vad är en bankrusning? Jo, när bankerna tvingas betala sina skulder på centralbankspengar (kronor i Sveriges fall) till kontokunderna.

Det sjuka i det här är att bankerna hittar på sina egna skulder och påstår sig "låna ut" dessa till kundkonton och får dem inräknade i penningmängden. Bankernas skulder (eller någons skulder överhuvudtaget) ska inte få ingå i penningmängden - pengar ska döda, dvs betala skulder. I dagens system föder bankerna fler skulder än som kan betalas - bankernas betalningsmedel är mao snarare ett slags anti-pengar än pengar.

Sant att räntan skulle vara högre om insättningsgarantin togs bort (frågan är om det inte trots högre ränta skulle bli bankrusningar). Men grunden till problemet ligger i att bankerna får sina skulder inräknade i penningmängden och kan hitta på och "låna ut" dem med en skenande skuldsättning som följd. Högre skuldsättning innebär högre risk för att skulderna inte kan betalas tillbaka och ju högre risk desto högre ränta. inkassoföretagen förklädda till finansinstitut kan då utnyttja ränteskillnader mellan olika skulder på andrahandsmarknaden i olika länder (sk carry trade) som har olika risk där risken bedöms efter sannolikheten att skulden kan betalas tillbaka.

Det centrala är mao den vansinniga evigt växande skuldsättningen och och att det betalmedel bankerna hittar på föder fler skulder än de dödar. Bankernas expanderande skuldsättning ökar riskerna i samma takt. Staten måste skapa skuldfria pengar som gör det pengar ska göra - döda skulder, dvs betala skulder. Bankernas skulder ska inte ingå i penningmängden då de gör motsatsen till vad pengar ska göra - bankerna föder skulder som de "lånar ut" och ju mer skulder de föder desto större blir riskerna till dess pyramidspelet rasar..

Det är något som artikelförfattaren men tyvärr ofta Positiva Pengar och även Reformisterna totalt missar när de t.ex förordar att staten ska sätta sig i än mer skuld. Det går inte att lappa ihop detta system genom att i blindo sätta plåsterlappar lite här och där.

Bankerna bör förstatligas och alla påhittade skulder till bankerna avskrivas samt skatter maxhöjas för de som tjänat på bedrägeriet. Annars väntar, såsom ekonomiprofessor Steve Keen brukar påpeka, en evig depression.

Som ekonomiprofessor Michael Hudson påpekar var Rom de första med att inte ha skuldavskrivningar och resultatet blev en slavekonomi och den mörka tiden (dark ages på engelska) där skuldslavar (nexus) och var bundna till skuldslavskontrakt (nexum). Om inte skulderna skrivs av och bankerna fråntas rätten att skuldsätta allt med inget så hamnar vi snart där igen.

Från wiki:
"Den mörka tiden är ett begrepp inom historiografi som avser tiden i Europa ungefär mellan 476 till 1000, som senare skulle kallas tidig medeltid."

Lite perverst att det inloggningssystem som Riksbanken och de flesta storbanker i Sverige använder heter just Nexus dvs det romerska ordet för skuldslav.

https://www.nexusgroup.com/solutions/go-services/authentication/bankid/








Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion