Dagens "demokrati" är oligarki, vi behöver skapa ett lotteriparti
Riksdagens beslut om Nato-inträde och DCA-avtalen, som troligen bryter grundlagen, visar att demokratin i Sverige är nästintill obefintlig. Ett lotteriparti kanske låter galet men det är nog bland de få sätten vi kan återfå lite demokrati
Bl.a Aristoteles, Rousseau och Montesquieu ansåg att representativ demokrati genom val inte var demokrati utan en form av oligarki. De ansåg att lottning av medborgare som skulle fatta politiska beslut var demokratiskt.
Många fd riksdagsledamöter vittnar om att de är knapptryckare där partiledningen styr allt. Fd riksdagsledamoten Anne Marie Pålsson som skrivit boken "Knapptryckarkompaniet" menar att 9 riksdagsledamöter dikterar vad de övriga 340 ska trycka. De 340 knapptryckarna är enligt henne försedda med "en brun tunga" som fjäskar för de nio som bestämmer, allt för att behålla sin plats i hierarkin och bibehålla sin karriär. Riksdagen är m.a.o oligarkiskt uppbyggt precis såsom Aristoteles påpekade.
Kanske är ett lotteriparti ett alternativ för att få en mer demokratisk Riksdag? Detta lotteriparti ska i så fall inte ha några politiska åsikter överhuvudtaget mer än att partiet tycker, likt Aristoteles, att representativ demokrati är odemokratiskt. Alla som registrerar sig som medlemmar i partiet ska kunna lottas in i en beredningsgrupp som tar ställning till riksdagsbeslut och bestämma hur de invalda riksdagsledamöterna ska rösta. Riksdagsledamöterna är förpliktade att rösta såsom beredningsgruppen beslutat och de som ingår i beredningsgruppen byts ofta ut genom att nya medlemmar lottas in och ersätter de gamla.
Ett lotteriparti skulle ta bort karriärsincitamentet som tycks vara det som "våra" bruntungade politiker i Riksdagen sätter i första rummet framför den ideologi de låtsas ha kvar. Så varför inte ett lotteriparti?
Ett lotteriparti skulle även kunna verka inom kommunpolitiken där enbart kommuninnevånare som är medlemmar i partiet är valbara till en beredningsgrupp som bestämmer hur den invalda kommunpolitikern får rösta. För det är ju samma sak med kommunpolitiken som med riksdagspolitiken, den domineras till stor del av partipampar som oligarkiskt dikterar hur partiets kommunpolitiker ska rösta (dessutom siktar många kommunpolitiker på att klättra inom partiet och är därför angelägna om att även ha en bruntunga mot den högsta partiledningen)
Kommentarer
Skicka en kommentar