Hur SBAB tillsammans med Riksgälden skulle kunna kringgå Riksbanken på det sätt Gustav den tredje skapade Riksgälden till att göra

Det kan kanske tyckas vara långsökt att påstå att skälet till att SBAB inte har betaltjänster till sina kundkonton kan ha att göra med historien kring varför Gustav den tredje skapade Riksgälden och därför sköts ihjäl. Men det hänger faktiskt ihop.  

SBAB:s fd chef Carl-Viggo Östlund fick sparken då han ville införa betaltjänster kopplade till bankens kundkonton. Svepskälet var att det skulle kosta för mycket, men det är skoysnack! T.o.m lilla JAK-banken har numer betaltjänster kopplade till sina konton.

Skälet till att SBAB inte får skapa betaltjänster är för att det då skulle kunna bli en digital bankrusning mot de övriga bankerna om politiker krävde att alla myndighetskonton måste ligga på SBAB (såsom de låg på statliga Postgirot en gång i tiden). För att förklara detta stegvis

 1) Ett konto hos en bank är bankens skuld på centralbankspengar till kontoinnehavare. När du plockar ut pengar från bankomaten betalar banken av på sin skuld och du får centralbankspengar pengar i handen (=sedlarna)

2) Det finns även digitala centralbankspengar på Riksbankens konton. Men de har bara bankerna tillgång till.

3) Om myndigheterna flyttar sina konton från sina nuvarande banker till nyöppnade SBAB-konton måste bankerna överföra samma belopp centralbankspengar från sina riksbankskonton till SBAB:s riksbankskonto. Det skulle mao bli samma resultat som vid en vanlig bankrusning men den skulle istället vara en digital bankrusning mot övriga banker

Så bankerna skulle braka ihop om SBAB återskapade Postgirot och politikerna krävde att alla myndighetskonton måste ligga på SBAB.

En annan pryl som politikerna skulle kunna göra om SBAB hade betaltjänster (utan att det för den skull skulle bryta mot Maastrichtfördraget) vore att kräva att Riksgälden endast fick sälja statsobligationer till SBAB. Enligt Maastrichtfördraget får inte Riksbanken köpa upp statsobligationer direkt från Riksgälden för att finansiera offentliga utgifter. Riksgälden MÅSTE sälja statsobligationerna på den öppna marknaden. När en bank köper en statsobligation lägger den den på sin tillgångssida samt skriver upp sin skuld till Riksgälden på Riksgäldens konto hos banken. Banken kan sedan genom räntan på statsobligationen mjölka staten (dvs du och jag blir mjölkade av bankerna genom skatten) Om Riksgälden bara fick sälja statsobligationer till SBAB skulle räntan på statsobligation gå tillbaka till staten och vi  skulle slippa bli mjölkade genom skatten av bankerna. Samma sak skulle även kunna göras med kommunobligationer (Maastrichtfördraget förbjuder också Riksbanken från att köpa kommunobligationer direkt från kommunerna)

Att koppla ihop SBAB med Riksgälden på ovan sätt skulle mao vara ett sätt att kringgå förbudet i Maastricht samt kringgå Riksbanken. Riksgälden skulle kunna skapa hur många statsobligationer den vill för att finansiera offentliga verksamhet och SBAB skulle kunna köpa upp varenda en helt vid sidan av Riksbankens kontroll.Och då Riksgälden, till skillnad från Riksbanken, står under politisk kontroll skulle demokratiska beslut kunna fattas till vad den ökande penningmängden skulle gå till. Politikerna skulle kunna bestämma att Riksgälden skulle t.ex skapa statsobligationer för att bygga upp infrastrukturen, finansiera sjukvård etc etc - idag går ju de privata bankernas kredit-påhittande mestadels till att blåsa upp tillgångsbubblor på bostäder och börs - dvs till att bygga pyramidspel som förr eller senare faller.
 
Faktiskt skapade Gustav den tredje Riksgälden just för att kunna kringgå Riksbanken då Riksgälden kunde skapa sina egna skuldfria sedlar vid sidan om Riksbankens skuldbaserade sedlar - något varken Riksbanken eller Anckarström tyckte om. Riksbanken beskriver det så här :

"Mordet på Gustav III var delvis kopplat till det faktum att Sverige hade fått två valutor, riksdaler riksgälds, som gavs ut av Riksgäldskontoret, och riksdaler banco, som gavs ut av Riksbanken. Riksdaler banco gick att lösa in mot silver. Riksdaler riksgälds var bara en papperslapp med mycket litet värde.

För att räta upp värdet på riksgäldssedlarna drev kungen på i riksdagen att alla som hade lånat ut i banco skulle få betalt i riksgäldssedlar. Det betydde att de som lånat ut pengar i banco plötsligt förlorade en massa pengar. En av dem var den avdankade kaptenen Johan Anckarström. Han blev så upprörd över beslutet att han några veckor senare tog sina pistoler, gick in på maskeradbalen på operahuset i Stockholm och sköt kungen i ryggen. I förhören i Svea hovrätt sade Anckarström att kungens beslut att devalvera värdet av det kapital han lånat ut var skälet till att han mördade kungen."



1792 - Anckarström skjuter kungen


Personligen är jag mot monarkin och har i övrigt inget gott att säga om Gustaf den tredje - men att han kom på att staten kunde skapa skuldfria pengar och därför skapade Riksgälden var ju faktiskt lite av ett genidrag som han fick betala med sitt eget liv för att han kom på.

 ---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 ----------------------- 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion