Vad händer med narcodollarn om talibanerna återigen stoppar opiumproduktionen?

Jag har tidigare beskrivit hur imperier använt knark för att stärka imperiets härskarvaluta i den här bloggen:
 
Kan USA:s uttåg ur Afghanistan vara ett tecken på att dollarhegemonin håller på att rasa?

Jag, liksom många andra, blev förvånad över hur snabbt talibanerna återtog makten i Afghanistan. Som jag skrev i den tidigare bloggen har USA använt Afghanistan på ungefär samma sätt som Storbritannien använde Indien som opiumproducent. Som jag skrev kan maktövertagandet vara ett tecken på att USA:s dollarhegemoni håller på att rasa. Men kanske är det bara en strategisk övergång där USA själva blir största producenten av syntetiska opioider? 

Enligt en rapport från FN har opiumproduktionen i Myanmar minskat markant pga av ökad användning av syntetiska opioider (Myanmar är näst största producenten av opium efter Afghanistan).  

Samtidigt genomgår USA en fentanylkris där alltfler dör av överdos. Fentanyl är en syntetisk opioid som kan vara upp till tusen gånger starkare än opium.


 

Ur ett dollarperspektiv är det logiskt att drogmissbrukare i USA använder inhemskt tillverkade opioider då dollarna kommer stanna kvar i landet. Dollarhegemonin gynnas också av att USA kan producera resten av världens opioidbehov. Detta då steget för att återforsla dollar försvinner (jag beskriver narcodollar recycling ganska ingående i ovan blogg - läs den om begreppet känns obekant). Kanske USA planerar att bli världens ledande opioidtillverkare när talibanerna stoppar opiumproduktionen? USA:s största exportvara kanske blir fentanyl?

Nu är detta perspektiv något som massmedia aldrig kommer ta upp. Massmedia kommer skylla på kineserna om Europa dränks i fentanyl - precis såsom i USA där Kina pekas ut som syndabock.

---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------  


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion