Kommer Riksbanken svara?


Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------

Skrev några frågor för några dagar sedan till Riksbanken på deras facebook-sida från mitt konto som jag knappt använder. De påstår sig ju vara för öppenhet men jag tvivlar på att de kommer svara. Det är troligare att de ta bort kommentaren.

En del frågetecken som Riksbanken kanske kan svara på.
 
Riksbanken ska ju vara självständig och oberoende från politiska beslut angående penningpolitiken. Skälet anges vara att politikerna kommer ställa till med inflation annars (något det för övrigt finns väldigt dåligt empirisk belägg för). Hur kan det vara förankrat i demokrati att politiker inte får påverka Riksbankens beslut men däremot finansiella företag?
 
T.ex Riksbankens köp av företagsobligationer där Blackrock, som är den största ägaren av börsen efter Wallenberg, påverkar Riksbankens beslut. Enligt mig är det solklart att demokratiska beslut måste till huruvida Blackrock ska ges den makten eller ej pga av möjligt jäv.
 
Samma sak med Handelsbanken som i dagarna går ut med att den ska samarbeta med Riksbanken om utformningen av en eventuell e-krona. Handelsbanken säger öppet att den ser ett vinstmotiv i samarbetet. Benny Johansson, chef för nordiska betalningar inom Handelsbanken uttrycker det så här:
 
-"För Handelsbanken innebär samarbetet att vi får en möjlighet att utvärdera nyttan samt möjligheten att skapa värde för banken"
 
Riksbanken är statlig och borde vara allmännyttig och ska inte hjälpa privata företag att skapa värden - Riksbanken ska skapa värde åt det gemensamma. Eller, det kanske inte är Riksbankens uppgift? Riksbankens uppgift kanske är att till varje pris hålla bankerna på fötterna? (genom likviditetsstöd såsom uppköp av bankernas bostadsobligationer så att inte bostadsbubblan spricker - resten av samhället ska "kreditförsörjas" enligt Riksbanken, dvs sättas i än större skuld till bankerna).
 
Just värdeskapande är också intressant ur en demokratisk synvinkel. När Simon Kuznet la fram sitt förslag hur BNP skulle beräknas inför amerikanska kongressen så ville han inte att det finansiella systemet skulle räknas med i värdet av varor och tjänster - han ansåg att det finansiella systemet tvärtom skulle dras av från beräkningen då dess verksamhet enligt honom var en "disservice" (liksom militärutgifter, reklam etc). Om nu Kuznet hade rätt (Riksbanken har ju trots allt gett honom ett förfalskat "Nobel"pris) så vore det väl bra om demokratiska beslut kunde fattas så att inte den "disservice" det finansiella systemet kan orsaka blir alltför omfattande, eller?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion