Darför borde Riksbanken tas ifrån sin självständighet

    -----------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
-------------

I förslaget till den nya Riksbankslagen sägs det hundratals gånger att Riksbanken ska vara självständig och fatta beslut utan varken demokratisk insyn eller påverkan. Det fanns ett litet undantag skrivet i den långa rapporten som kunde tolkas som ett ifrågasättande av denna suveränitet. Riksbanken har därför i ett remissvar klagat över denna formulering då den vill ha totalt envälde över penningpolitiken. 

Jag anser tvärtom att Riksbanken ska öppnas upp för demokratiska beslut och punktar nedan ner mina argument.

1) Riksbanken har sedan 1990-talet varit i princip helt självständig. Dess uppgift har varit att säkerställa den finansiella stabiliteten. Har Riksbanken lyckats med det eller fungerade det bättre när politikerna använde sk fönsterstyrning av vad bankerna påhittade krediter (dvs påhittade skulder) fick gå till? Slutsatsen är ganska given:  Riksbanken självständighet har lett till att bankerna hittat på krediter/skulder som blåst upp enorma ohållbara tillgångsbubblor - framför allt i fastigheter. Denna tillgångsinflation (omdöpt till "värdeökningar") har inte gynnat den reella ekonomin, vilket tas upp som en separat punkt. Samhället sitter nu på ett enormt skuldberg som när som helst kan rasa.

2) En annan uppgift för Riksbanken är att tillse att det råder prisstabilitet. Har Riksbanken lyckats med det? Återigen, nej! Att döpa om tillgångsinflationen till "värdeökningar" kan inte dölja det faktum att det är fråga om inflation. 

3) Tillgångsinflationen har lett till en enorm egendomsförskjutning där de som redan sitter på tillgångar (mark, bostäder, aktier etc) blivit än rikare på bekostnad av de som arbetar i den reella ekonomin. Riksbankens handlingar har lett till att klyftorna i samhället ökat enormt där de som får sina inkomster i sömnen (genom t.ex spekulation på börsen, i bostäder, konst etc) blivit rikare på bekostnad av de som arbetar i den reella ekonomin.

4) Riksbankens handlingar har mao gynnat den ickeproducerande ekonomin (dvs den finansiella sektorn) på bekostnad av den producerande ekonomin (dvs företag som faktiskt skapar något av reellt värde). Detta har lett till att kostnaderna för företag har ökat t.ex genom att hyror, löner och skatter stigit samt att företagen satts i påhittad skuld till banksystemet. Företag har därför inte kunnat konkurrera med företag i länder som hållit sitt parasitära banksystem i schakt (t.ex med Kina vars centralbank är hårt politiskt styrd och där politiska beslut fattats om vad bankerna får hitta på krediter/skulder till - 80% av Kinas banker är därtill statligt ägda). Nyliberala ekonomer har kallat denna urholkning av den verkliga ekonomin för "det postindustriella samhället" men som ekonomiprofessor Steve Keen brukar påpeka är detta ett ekonomiskt självmord då, citat:

 ”I’ve always said, yes, there is a post-industrial society. It’s called “hunting and gathering”

Riksbanken är grovt ansvarig för detta ekonomiska självmord där folk inbillas tro att eviga prisökningar på tillgångar är möjliga (främst på bostäder) genom evigt ökad påhittad skuldsättning till bankerna. Den svenska ekonomin är till stor del en gigantisk ohållbar finansiell illusionsbubbla där riktiga företags offrats för att hålla liv i finansparasitismen.

5) Ett annat skäl som anförs för Riksbankens självständighet gör gällande att om demokratin får ta hand om penningpolitiken så kommer detta leda till hyperinflation. Detta är empiriskt felaktigt (eller mer korrekt - en medveten lögn). Zarlenga beskriver i boken "Lost science of money" att i de länder som hyperinflation inträffat har det varit av orsaker såsom krig, sanktioner och matbrist etc. Cato-institutet påtalar samma sak.

6) Bankerna blev genom lag 1904 fråntagna rätten att hitta på egna sedlar - Riksbanken fick ensamrätt till detta. Skälet var att bankerna hittade på sina egna skulder (dvs krediter) på guld och "lånade ut" dessa så att dessa sedlar cirkulerade såsom allmänna betalmedel. Då bankerna hittade på mångfalt mer av sina egna skulder på guld som de "lånade ut" än de hade guld blev det många bankkriser då folk anade oråd och sprang till banken för att kräva ut sitt guld (sk bankrusningar).

Skälet till att Riksbanken gavs ensamrätt till att skapa sedlar och mynt var mao för att begränsa bankernas möjlighet att hitta på skulder/krediter. Som påtalats ovan har Riksbanken totalt misslyckats med detta. Idag består den sk penningmängden till 97% av bankernas skulder/krediter och endast 3% är sedlar och mynt skapade av Riksbanken.

7) Sedlar och mynt är sk centralbankspengar (då det är centralbanken som skapar dem). Centralbankspengar finns i två former:

a) sedlar och mynt

samt

b) konton på Riksbanken

I dagsläget har bankerna oligopol på riksbankskontona men Riksbanken avser att skapa sk e-kronor så att alla kan hålla digitala kronor på ett riksbankskonto. Riksbanken anger samma skäl som de angav 1904 - att bankerna trängt ut centralbankspengar som betalmedel samt att bankernas påhittande av skulder (krediter) gör det finansiella systemet instabilt.

Målet för Riksbanken är mao att tillse att de av mängden skapade centralbankspengar ökar och att mängden av bankerna påhittade skulder/krediter minskar - precis såsom 1904. Hur och till vad staten skapar nya pengar genom Riksbanken ska givetvis ske genom demokratisk insyn och kontroll - inte av en självständig Riksbank som under århundraden visat sin inkompetens.

8) Riksbanken köper i dagsläget både statsobligationer, kommunobligationer, bostadsobligationer samt företagsobligationer för att rädda det finansiella korthus som bankerna med Riksbankens försorg skapat. Riksbanken sitter mao med alltmer ägande i sitt knä. Vilket leder till frågan - vem ska förvalta detta ägande: Ska det ske under demokratiska former med full insyn? Eller ska Riksbanken som öppet medger sin inkompetens köpa upp och förvalta denna egendom?

Riksbanken har öppet erkänt att den saknar kompetens för att köpa företagsobligationer och att den därför anlitat Blackrock som bestämmer vad Riksbanken ska och inte ska köpa. Blackrock är  världens största "shadow bank" som sitter med enormt ägande (t.ex störst ägande på Stockholmsbörsen). Blackrock har ett riktigt skitigt track record (den som vill läsa mer kan läsa Ellen Browns artikel här:  Meet BlackRock, the New Great Vampire Squid)

Och Riksbanken vill att uppköpen genom Blackrock ska ske utan insyn  - Riksbanken har suddat ut vilka uppköp som gjorts och kommer göras.

Är det rimligt att Riksbanken som öppet medger sin inkompetens anlitar och kan mörklägga sina uppköp genom världens största skuggbank samt helt sidsteppa demokratisk insyn? Nä, det är lika demokratiskt perverst som det låter. 

Läs gärna Carolinas Sundells artikel om Riksbankens mörkläggning av uppköpen genom Blackrock:

Riksbanken mörklägger samarbetet med kontroversiella fondjätten Blackrock

9) Riksbanken har genom sitt skydd av bankernas obegränsade påhittande av skulder/krediter försatt stat och kommuner i påhittad skuld. Bankerna mjölkar därför oss alla genom skatten (vi är mao alla påhittat skuldsatta till bankerna). 

Om staten skapat skuldfria pengar och spenderat dessa för att finansiera offentlig verksamhet (skolor, vägar, sjukvård etc) skulle vi knappt behöva betala någon skatt. 

Maastricht och Lissabonfördraget stoppar dock Riksbanken från att skapa pengar för att finansiera offentlig verksamhet - staten och kommunerna är enligt lag tvungna att sätta sig i påhittad skuld till banksystemet.

Maastricht och Lissabonfördraget är mao grunden för den bankdiktatur och skuldslaveri som råder. Riksbanken måste därför demokratiseras och Maastricht och Lissabonavtalen skrotas.

Kan säkert komma på fler punkter till varför Riksbanken ska tas ifrån sin självständighet men det borde räcka med ovan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Faktagranskaren professor Andreas Önnerfors tål inte fakta

ÖB Micael Bydén ska bara hålla käften!

Vi har socialism för finansiella parasiter och socialdarwinistisk kapitalism för resten av samhället