Det är de ekonomiska parasiterna som bestämmer hur saker ska värderas - inte "marknaden"
I ovan videoklipp tar historikern Rutger Bregman upp när ekonomen Simon Kuznets presenterade BNP-begreppet för amerikanska kongressen i början av 1930-talet. Kuznets sa att om nu BNP används som ett framgångsmått på de värden på varor och tjänster som skapas i ett land så måste militära kostnader, den finansiella sektorn och reklamindustrin dras ifrån för att ge en rättvis bild. Detta då dessa delar av ekonomin inget skapar - tvärtom de suger ut resurser som den reella ekonomin skapar.
Den sk marknaden påstås vara det system som bäst allokerar de varor och tjänster (dvs BNP) som samhället skapar. Det är givetvis en utopi som bygger på en massa världsfrånvända antaganden - såsom perfekt konkurrens där inga karteller, oligopol eller monopol finns, perfekt information där alla kan fatta rationella beslut utgående från att alla har lika mycket information samtidigt (börsen är bara ett exempel på hur världsfrånvända dessa antaganden om "marknaden" är).
Verklighetsfrånvändheten blir än större då vi genom bl.a media och utbildning indoktrineras till att tro att banker, finansiell spekulation, börsen och andra icke-produktiva verksamheter bidrar med något när dessa i verkligheten parasiterar på den verkliga ekonomin. Media rapporterar om börsen varje dag som om spelandet där ÄR ekonomin. Tidningar och media ägs eller finansieras av banker och investeringsbolag och journalisterna biter inte gärna den hand som matar dem - journalister får betalt för att måla upp bilden av att dessa parasiter bidrar till något - så det är vad journalister gör. Reklammakarna formar våra värderingar likaså på samma sätt, väl medvetna om vad de får och inte får uttrycka.
Så hur varor och tjänster i denna sk "marknadsekonomi" värderas dikteras till stor del av en parasitär överklass som själva lever på att suga ut andras arbeten. Bankirer, reklammakare, hyresvärdar, presstituerade journalister, fotbollsspelare, allehanda "stjärnor" etc som egentligen ingenting alls bidrar till samhället värderas högre än lågavlönade brandmän, enskilda företagare, undersköterskor, lärare, bönder etc som faktiskt bidrar med något.
Dagens "marknadsekonomi" är mao till stor del ett ut och invänt värderingssystem. Och det kommer fortsätta vara ut och invänt så länge det är parasiter som dikterar hur varor och tjänster ska värderas. Det sorgliga är att dessa parasiter oftast saknar all form av självinsikt.
Och politikerna, som borde hålla parasitismen i schack, är antingen totalt hjärntvättade av samma tro eller så är de köpta och får ett välbetalt jobb på t.ex en bank efter att sålt sin själ till mammon (t.ex Reinfeldt, Borg, Östros, Göran Persson etc)
Om e-kronor lanseras så måste Riksbanken sluta vara vattenbärare åt de finansiella parasiterna som idag dikterar vårt värdesystem. Det självbestämmande som Riksbanken har idag måste tas ifrån dem då det helt går ut på att hålla det parasitära finansiella systemet vid liv till vilket pris som helst. Riksbanken måste öppnas upp för demokratiska beslut så att politiker kan allokera nyskapade pengar till vård och omsorg, till infrastruktur, till grön omställning, till en levande landsbygd eller vad nu som röstas fram.
Politikerna måste inse att de är satta att förverkliga de värden som väljarna valt - politiker måste sluta tro på den nyliberala sagan om att "marknadens" parasiter är de som är bäst på att värdesätta vad samhället skapar.
--------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
-------------
--------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
-------------
Kommentarer
Skicka en kommentar