Nyliberalerna har fått oss att tro att onödig komplexitet är konkurrens.

Säg att du betalar Nisse med en 500-lapp. Nisse får 500-lappen direkt i handen - krångligare än så är det inte. Problemet med kontanter är att de inte fungerar så bra om Nisse bor långt bort. Man vill ju inte gärna stoppa ned 500-lappen i ett kuvert och skicka den med posten och hoppas att den kommer fram. Så ett sätt att säkert transportera Nisses 500-lapp digitalt genom ett kontosystem borde finnas. Även den digitala vägen från mig till Nisse bör vara så kort som möjligt - i möjligaste mån ska det fungera på samma sätt som när jag betalar Nisse med 500-lappen direkt i handen - den digitala 500-lappen ska gå direkt från mitt konto till Nisses konto. Det ska inte finnas en massa mellanhänder mellan mig och Nisse i det det digitala vägnätet heller - idealet är att få betalvägen mellan mig och Nisse så kort som möjlig - precis såsom kontanter fungerar.

Men det är inte så det fungerar. Vi kan inte ens använda digitala kontanter som betalmedel då bankerna har oligopol på de digitala centralbankspengarna (dvs digitala kontanter) på Riksbankskontona. Istället för att kunna betala varandra direkt med digitala kontanter (e-kronor) från ditt riksbankskonto till mitt riksbankskonto måste betalningar ske genom bankernas vägnät där bankerna tjänar på att göra vägen så kringelkrokig som möjligt för att kunna ta ut avgifter. Det är som att bygga E4:an med så många kringelkrokar som möjligt och snutta upp den i privatiserade delar där privata företag kan ta ut avgifter varann mil. E4:an är ett naturligt monopol och det vore idiotiskt att privatisera den med hänvisning till någon nyliberal religiös tro på att ju krångligare det blir att färdas på E4:an desto mer konkurrens råder. Det samma gäller betalsystemet - vägen mellan mig och Nisse vid en betalning ska bli så kort som möjligt - inte så kringelkrokig som möjligt.

Om E4:an privatiserades skulle folk tycka att de privata företagen skulle vara onödiga binnikemaskar. De privata företagen skulle givetvis försöka dölja sin parasitism genom att försöka få folk att tro att E4:an inte alls skulle fungera om inte alla vägtullar existerade. Det samma gäller dagens betalsystem - bankerna döljer sin parasitism genom att få folk att tro att de gör en samhällsnytta och att alla kringelkrokar är "konkurrens" när de i verkligheten bara är helt onödiga omvägar som kan kapas bort helt och hållet..

Detta försök från nyliberalernas sida att få folk att tro att onödig komplexitet där onödiga avgifter tas ut i varje överflödigt led är konkurrens som leder till ökad effektivitet gäller inte bara betalsystemet. Ta elförsörjningen, lokaltrafik eller privatiseringen av vården som andra exempel. Privatiseringarna har inte lett till mer effektivitet - tvärtom - privatiseringarna har bara byggt in fler onödiga kringelkrokar i systemet. Vården håller t.ex på att rasa ihop totalt pga av den överbyråkratisering som nyliberalernas "New Public Management" byggt in i systemet.

Det är dags att nationalisera de naturliga monopolen och slänga ut alla kringelkrokiga privata binnikemaskar som bedrägligt klär sig i dräkten av "ökad konkurrens" . Statens uppgift är spränga monopol och oligopol där de uppstår. Men om det är naturliga monopol (såsom t.ex E4:an) ska staten driva verksamheten istället för att hacka sönder den i småbitar och låta binnikemaskarna ta över och förklä den ökade onödiga komplexiteten i bedrägeriet av att det är "ökad konkurrens"..

Vi kan börja med att nationalisera bankerna!

Tillägg:

Fick en kommentar från någon Liberal-partist kring mitt blogginlägg i en grupp på Facebook som menade att inget parti är nyliberalt hänvisades till partiernas partiprogram.

Fan jag ska inte vara på Facebook! Det triggar igång mitt latenta aspergersyndrom. Men jag tror jag plattade till honom rätt bra 🙂

Läs upp dig på vad "New public Management" kostat samhället i form av överbyråkratisering och ineffektivitet. Skottland hoppade av denna nyliberala överkomplexitet för att det var för dyrt och ineffektivt.

Som sagt, Lars, det finns en verklighet utanför partiprogrammen - du kanske skulle försöka ta och gå ut i den verkligheten någon gång? Uppsök t.ex någon gruppbostad som drivs under LSS och du kommer märka att de privata bolagen sköter dem efter McDonalds-principen med McDonalds-löner där hög personalomsättning är en medveten vinstmaximeringsfaktor då man kan på så sätt kan ersätta personal som jobbat längre tid med personal som har ingångslöner. Hög personalomsättning är förödande för förståndshandikappade som behöver ha kontinuitet.

För att det offentliga ska kunna kontrollera att de privata välfärdsutsugar-företagen inte missköter sig har "New Public Management" uppfört ett kommunalt överbyråkratiserat "mäta allt som inte går att mäta"-system som dessutom är dubbelt överbyråkratiserat då företagen även de har en fönsterputsningsbyråkrati bestående av "kvalitetsgranskning", värdegrunder, policies etc. Professor Alvesson har mycket vettigt att säga om den "funktionella dumhet" (hans ord) som New Public Management lett till - med det menar han att kloka människor gör korkade saker för att systemet ger dem lön för at göra det. Taylorismen går inte att tillämpa på allt såsom New Public Management tror.

Det finns inga empiriska bevis på att privatiserad vård ger bättre vård än offentlig. Däremot är det väl dokumenterat hur välfärdsutsugar-företag skickar vinsterna till aktieägarna som ligger i hängmattorna i Bahamas.

Som sagt, det finns en verklighet utanför partiprogrammen. Du kanske skulle ta och uppsöka den någon gång, Lars?


--------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion