Kan Riksgälden kringgå Maastrichtavtalet och ge ut helikopterpengar?


Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------

Maastricht och Lissabonavtalet förbjuder Riksbanken från att skapa (centralbanks)pengar för att finansiera stat och kommun. Men frågan är om Riksgälden skulle kunna skapa "helikopterpengar" istället och på så sätt kringgå Maastricht och Lissabonavtalet?

Utan att gå in på de tekniska detaljerna (för det skulle bli extremkrångligt då det nuvarande betalsystemet har så många onödiga kringelkrokar som skulle kunna kapas av - att gå in i den snårskogen är bortom detta blogginlägg).

Historiskt har det skett tidigare att Riksgälden gett ut pengar.  Gustav den tredje gick förbi Riksbankens sedelutgivning, (Riksdaler Banco) genom att skapa Riksgälden som gav ut sedlar kallade Riksdaler Riksgälds. Så 1789 fanns det två valutor – en som kungen genom riksgälden gav ut och en som centralbanken (Riksbanken) gav ut. Dvs Gustav den tredje utmanade Riksbanken. Gustav den tredje införde sedan en lag som innebar att de som gett ut lån i Riksdaler Banco var tvungna att ta emot Riksdaler Riksgälds som betalning. De lånehajar som lånat ut Riksdaler Banco förlorade en massa på detta. Ankarström var en av lånehajarna– (vilket enligt Riksanken var skälet till att han sköt kungen)

Lincoln finansierade amerikanska inbördeskriget genom att låta treasury (motsvarande Riksgälden) skapa Greenbacks. 1914 gjorde treasury i Storbritannien samma sak genom att låta treasury skapa Bradbury Pound (se video nedan).

Trillion-dollar coin är ett förslag på hur treasury i USA skulle kunna betala USA:s statsskuld genom att skapa ett biljon-dollarmynt.

Idag utgör sedlar och mynt (centralbankspengar) i Sverige bara 2% av den totala penningmängden och 98% består av bankernas skulder på centralbankspengar som vi använder som betalmedel genom bankernas kontosystem. Det enda sättet som Riksgälden skulle kunna kringgå banksystemet skulle mao vara genom att Riksgälden skapade sedlar och mynt (detta då alla betalkonton ligger hos bankerna). Det skulle nog inte vara det mest effektiva sättet - för att få det effektivt måste kontosystemet också reformeras och all onödig redundans kapas bort - men som sagt, det blir för krångligt att reda ut i detta blogginlägg.

Det kan kanske tilläggas att allmänheten kunde ha konton på Riksgälden fram till 2015 då dessa konton togs bort. Kontona på Riksgälden hade dock inga betaltjänster så för att betala något var man tvungen att överföra sitt kontoinnehav till en privatbank. Intressant är också att statliga banken SBAB:s fd vd  Viggo Östlund fick sparken året innan (2014) efter att han velat koppla betaltjänster till SBAB:s kundkonton. Dvs dessa två "dörrar" för att kringgå det privata banksystemets betalsystem är stängda. Till historien om att stänga dörrar hör även historien om Postgirot som skapades 1925 för att staten och kommunerna skulle kunna betala varandra direkt utan att behöva gå genom det privata banksystemet. Även allmänheten kunde hålla Postgirokonton. Postgirot hade i princip monopol på statliga betalningar fram till 1994. År 2001 köpte Nordea upp Postgirot och den dörren för betalningar utanför det privata banksystemet stängdes.

Frågan kvarstår dock om det skulle finnas lagligt stöd för att låta Riksgälden skapa helikopterpengar? Eller om bankirerna täppt till den luckan också?



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion