Kommer Facebooks valuta Libra tvinga Riksbanken att slänga ut bankerna från betalsystemet?


Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
----------------

Som jag skrev i min tidigare blogg har medgrundaren till Facebook, Chris Hughes, helt rätt i att Facebooks Libra är till för att stötta dollarhegemonin. Libra kommer köpas och säljas i dollar och på så sätt pumpa upp värdet på dollar (såsom alla andra kryptovalutor, såsom t,ex Bitcoin). Genom att konkurrera ut det nationella betalsystemet kommer Libra döda all nationell suveränitet.

Banker vill gärna framhålla att de "effektiviserar" betalsystemet - fast i verkligheten är det tvärtom - banker ligger som binnikemaskar i betalströmmarna och suger ut den verkliga ekonomin genom att erbjuda helt onödiga "tjänster" som de tar ut avgifter för. Genom att växla om kronor till Libra kommer man kunna slippa en massa av dessa helt onödiga avgifter - du kommer kunna betala vem som helst utan att några transaktionskostnader tas ut av Facebook. Nedan är några exempel på helt onödiga transaktionsavgifter som bankerna tar ut idag som du skulle slippa om du använde Libra:

* Bankerna tar ut 2 miljarder kronor per år i avgifter av dem som har kontokort.

* Avgiften för företagare som tar emot kortbetalningar kan variera. För kort via Swedbank och systemet Babs kan kostnaden se ut så här:

* Kort med kredit: 1:50 kronor i fast avgift plus 1,8 procent av beloppet. Det blir 3:30 kronor för en betalning på 100 kronor och 19:50 kronor för en betalning på 1 000 kronor.

* Kort utan kredit: 1:50 kronor per transaktion.

*För kort som American Express och Diners är avgiften högre, så hög att vissa butiker inte tar sådana kort.

* Vid Swish-betalningar måste företagaren betala 1,5 eller 2 kronor per transaktion


* Därtill kommer avgifter för kortterminaler

Inte bara privatpersoner skulle mao tjäna stora belopp på att kringgå det svenska betalsystemet och istället använda Libra. De företag som skulle kräva betalt i Libra skulle kunna hålla mycket lägre priser än de som skulle kräva betalt i kronor. 

Mao hotas kronan av att bankerna tillåts ligga som binnikemaskar i betalsystemet. Så kanske måste Riksbanken slänga ut bankerna (binnikemaskarna) från betalsystemet för att försvara kronan. Genom att införa digitala kontanter, sk e-kronor, kan Riksbanken effektivisera betalsystemet så att det kan konkurrera med Libra.

Fysiska kontanter (sedlar och mynt) är extremt effektiva då det inte finns någon mellanhand i form av en bank mellan t.ex en köpare och säljare. Du köper en cykel av mig och jag får 500-kronor direkt i handen av dig och ingen bank ligger mellan dig och mig och tar transaktionsavgifter.

Problemet med fysiska kontanter är att de är svåra att transportera om avståndet mellan t.ex en köpare och säljare är stort och beloppen är stora. Man vill ju inte gärna trycka in 300 000 kronor i sedlar i ett kuvert och skicka den med vanlig post och hoppas att de kommer fram. Då behövs någon form av kontosystem där digitala kontanter kan användas istället. Med e-kronor skulle jag kunna betala dig på samma sätt som med sedlar och mynt utan att någon bank ligger som en parasiterande helt onödig mellanhand. Jag skulle kunna betala dig direkt från mitt konto på Riksbanken till ditt konto på Riksbanken med e-kronor och Riksbanken skulle tillhandahålla tjänsten gratis såsom en samhällstjänst (precis såsom Riksbanken inte tar betalt för att trycka sedlar och mynt).

Facebook är givetvis lika "evil" som vanligt så det är extremt naivt att tro att facebook har några goda avsikter med Libra. Det är kontroll och makt som gäller:
 

Kommentarer

  1. Den reformen väntar jag med spänning på,undrar bara om den hinner bli verklighet under min livstid

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Faktagranskaren professor Andreas Önnerfors tål inte fakta

ÖB Micael Bydén ska bara hålla käften!

Vi har socialism för finansiella parasiter och socialdarwinistisk kapitalism för resten av samhället