Går det att skapa ett decentraliserat banksystem baserat på krediter?

 

I mitt tidigare inlägg skrev jag om ekonomiprofessor Richard Werners åsikt att införande av CBDC är en centralbankskonspiration ämnad att skapa ett totalitärt samhälle där centralbanken har full kontroll på allt du gör och när som helst kan kapa din åtkomst till ditt centralbankskonto. Enligt Werner är t.ex den ökade acceptansen för en basinkomst en morot för att locka in allmänheten i detta dystopiska centralstyrda totalitära helvete.

Jag kan förstå och acceptera Werners argumentering gällande att det behövs en decentralisering av banksystemet. Men en pryl med Werner som jag inte riktigt hajar är hur han menar att små lokala banker ska komma undan clearingen på centralbanken. Han vill ju ha kvar kreditsystemet samt att massor av icke-vinstdrivande lokala banker skapas.

Jag förstår honom så långt som att fler icke-vinstdrivande lokala småbanker behövs. Men jag förstår inte hur han kringgår problemet med en centralbank. Kanske kan vara intressant att diskutera även om det blir ganska tekniskt.

När en bank hittar på krediter så skapar inte banken centralbankspengar - banken hittar på sina egna skulder på centralbankspengar och "lånar ut" dessa till kundkonton. Säg att det skapas 1000-tals småbanker, såsom Werner förordar, och alla hittar på sina egna skulder på centralbankspengar. Vid kontoöverföringar från en bank till en annan kommer inte den andra banken acceptera den första bankens skuld på centralbankspengar såsom pengar. För att en kontoöverföring ska kunna ske (dvs att den andra banken tar över den första bankens skuldåtagande gentemot kontokund) måste den andra banken kräva centralbankspengar i ett clearinghus. Finns det 1000-tals banker måste alla ingå i samma clearinghus - om en bank lämnas utanför clearinghuset kommer den inte kunna utföra kontotransaktioner med någon annan bank. Centralbanker är just clearinghus där bankerna kan kvitta sina skulder till kontokunderna med varandra.

Idag använder bankerna sitt oligopol på de digitala centralbankspengarna på riksbankskontona för att cleara sina skulder gentemot varandra. Då det skulle bli extremt krångligt att ha tusen banker som ingår i RIX delas bankerna upp i sk tier1 och tier2-banker. Tier1-bankerna, dvs storbankerna, har direkt åtkomst till centralbankspengarna på Riksbankskontona medans tier2-bankerna (t.ex ICA-banken) bara har vanliga kundkonton på en tier1-bank. Tier1-bankerna sköter clearingen åt tier2-bankerna. Tier1-bankerna kan mao på sätt och vis ses såsom delvis avknoppade centralbanker från Riksbanken som sköter clearingen åt tier2-bankerna.

Jag fattar inte hur Werner ska kunna undvika ovan indelning i storbanker (tier1-banker) som kommer agera som mellanleds-centralbanker åt småbankerna (tier2).

Ett sätt kan kanske vara att göra som Kina och se till att även tier1-bankerna är statliga då de delvis agerar som centralbanker åt tier2-bankerna. Alla storbanker i Kina är statligt ägda (gäller faktiskt även till stor del Ryssland - vill man vara riktigt konspiratorisk så kan man kanske se de växande motsättningarna med väst som ett maktspel mellan privat och statligt ägande av storbankerna). Kanske är en lösning att nationalisera storbankerna och maximera den demokratiska insynen i vad de pysslar med (samtidigt som Riksbanken demokratiseras)?
 

 ---------------------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
 -----------------------  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion