Snart återstår bara krig för USA för att kunna behålla sitt imperium

 En genomgång av vad jag tror ligger bakom västs desperation - det snart enda som återstår är krig för att behålla världsherraväldet.

Det är knäpptyst i media om Kinas kommande variant av en kryptovaluta som kommer kringgå västs kontroll av det finansiella systemet och utmana USA:s dollarhegemoni.

Att tvinga andra länder att använda imperiets valuta har gamla anor. Romarna använde det, britterna likaså. Fördelen för imperiet är att det bara behöver tillverka valutan nästintill utan kostnad och köpa upp andra länders tillgångar nästintill gratis. Nackdelen är att imperiet egen tillverkning av varor i princip upphör - varför tillverka saker när man kan köpa dem gratis från andra länder? Resultatet är extremt synligt i USA som nästan helt avindustrialiserats.

Förr skapade imperierna valuta i form av papper eller mynt. Nackdelen för imperiet var att alltmer sedlar och mynt hamnade i kolonierna. Om inte imperiet kunde få tillbaka dessa så kunde kolonierna använda sedlarna och mynten för att utveckla sin egen ekonomi och tillfredsställa inhemsk efterfrågan. För att det alltid skulle råda brist på imperiets valuta så skattades därför kolonierna varvid sedlarna och mynten återvände till imperiet som kunde återanvända dem för att köpa än mer varor från kolonierna gratis (t.ex skattade britterna de amerikanska kolonierna varvid Punden kunde återanvändas för att köpa upp än mer varor varor från kolonierna).

Ovan rundgång för att återforsla valuta tillbaka till imperiet används även idag av USA för att se till att sedlar återvänder till USA, det sker på flera olika sätt -dock inte längre genom direkt skattning av kolonier. Det kallas "dollar recycling". Här är fyra sätt:

1) T.ex Saudiarabien köper aktier, amerikanska statsobligationer eller fastigheter för de dollar de får för att sälja olja.

2) Krig är också effektivt då USA är den största vapentillverkaren. Ju mer krig desto mer vapen behövs som köps i dollar som på så sätt återvänder till USA. Ett sönderbombat lands valuta blir också värdelös varvid tillgångar kan köpas för "peanuts" i dollar.

3) Att sätta kolonier i obetalbar skuld är också ett effektivt sätt. Många länder i Afrika skickar tillbaka i.o.m räntan tillbaka de dollar de lånat flera gånger om

4) Den svarta marknaden använder oftast kontanter, dvs dollarsedlar. Dessa tvättas sedan genom banksystemet så att de återvänder till USA. Jag skrev ganska ingående om det här för den som vill nörda ner sig djupare:

I.o.m datorns inträde började bankers dollarkonton i allt större grad användas vid betalningar och sedlar och mynt fasas ut. De enda dollar i form av centralbankspengar som existerar i kontoform är på de konton som storbankerna i USA håller på Federal Reserve  i New York. Och då nästintill all internationell handel sker i dollar så har Federal Reserve haft koll på alla transaktioner som sker genom USA:s banksystem (en dansk polis köpte t.ex en låda cigarrer från Kuba genom att betala genom USA:s banksystem men stoppades - så stor kontroll har USA haft).

Digitaliseringen innebar en extrem centralisering av det internationella betalsystemet - USA kunde när som helst kapa av ett land genom helt enkelt stänga av landet från det USA kontrollerade banksystemet (såsom USA stängt av Iran, Venezuela, Kuba etc från swift). Genom sitt järngrepp av det finansiella systemet behövde inte USA längre militärt belägra ett land - USA kunde med finansiell belägring svälta ihjäl ett land till underkastelse (såsom skedde med Irak där en halv miljon barn dog p.g.a av sanktioner - ett pris dåvarande utrikesminister Madeleine Albright tyckte det var värt)

I.o.m att inga digitala dollar kunde lämna USA uppstod en brist på dollar i världen - dvs USA stärkte dollarns möjligheter att suga att sina kolonier genom digitaliseringen. Men banker i kolonierna fick stora innehav av fordringar på dollar och började använda dessa som hävstång och skapade s.k eurodollar som användes vid handel mellan länder. Dessa sk eurodollar ligger m.a.o delvis utanför USA.s banksystem. Men USA hade i alla fall ganska bra koll på dessa då eurodollar-bankerna genom sin hävstång var beroende av amerikanska banker för att få tag i dollar om kunder plötsligt ville ha riktiga dollar (en sorts bankrusning).

Kineserna kommer dock helt kringgå USA:s och västs banksystem. Kina sitter på en enorm hög av dollar som Kina kan backa upp en kryptovaluta med. Länder kommer kunna handla med denna kryptovaluta helt utan västs banksystems inblandning (såsom flera länder redan gör med kryptovalutan Tether för att kringgå USA:s sanktioner - t.ex Ryssland och Venezuela). Kinas nya kryptovaluta kommer mao omöjliggöra USA:s försök att svälta länder till underkastelse genom finansiell belägring, dvs sanktioner.

(Kina kommer ha en helt separat inhemsk digital valuta , den sk digitala Yuan)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Få fattar vad BRICS världsvaluta går ut på

ÖB Micael Bydén ska bara hålla käften!

Faktagranskaren professor Andreas Önnerfors tål inte fakta