Dollarkommunismen vacklar


Som jag skrev tidigare brukar högern omväxlande säga att Kina är en centralstyrd kommunistisk diktatur med att de kallar Kina för en kapitalistisk marknadsekonomi när de ska förklara Kinas ekonomiska framgångar som lyft 800 miljoner kineser ur fattigdom. I verkligheten är Kina en blandekonomi precis såsom Sverige (och större delen av väst) var fram till nyliberalernas finansialisering av ekonomin.

Det centrala för högerns beskrivning av kommunism är just centralstyrning så det är den definitionen jag kommer använda för att förklara "dollarkommunismen" - dvs det är inte en strikt tolkning enligt marxistisk teori.

Väst har levt på att tvinga länder att använda västs finansiella system som baseras på att dollarn är världens herrevaluta. USA har i princip bara behövt producera dollar. De länder som försökt frigöra sig från dollarhegemonin har straffats hårt genom krig eller ekonomiska sanktioner, t.ex Irak, Libyen, Iran, Syrien, Ryssland, Kuba, Somalia, Venezuela - listan kan göras väldigt lång.

Före datorernas stora genombrott skedde transaktioner med fysiska dollarsedlar. USA bombade sönder ett motsträvigt land vars valuta blev värdelös varvid amerikanska företag kunde köpa upp landets tillgångar för en spottstyver - USA behöver inte vinna krig, det räcker med att de knäcker landets valuta. Ekonomiska sanktioner var och är ett annat effektivt sätt för USA att få länder att knäfalla för dollarn. Nackdelen med fysiska sedlar för USA är att Federal Reserve inte har någon kontroll över dem när de väl landat i ett annat land. Kontanter i form av dollarsedlar är decentraliserade när de cirkulerar - det finns ingen centralbank som kan kontrollera enskilda transaktioner av sedlar och mynt. I takt med att USA köpte upp ett lands tillgångar cirkulerade m.a.o allt fler dollar i landet som USA inte hade någon koll på och som kunde användas internt i landet för konsumtion och produktion. För att landet inte skulle kunna utveckla sin egen ekonomi och för att USA skulle kunna fortsätta suga ut landet måste därför en återforslingsmekanism skapas så att dollarna återvände till USA så att det alltid rådde dollarbrist i landet. Detta skedde genom att det blåstes upp en massa finansiella pyramidspel i USA som återforslade dollarna. Börsen och fastighetsmarknaden är de två största exemplen på finansiella fiktioner avsedda för att suga tillbaka dollarna till USA. Utländska innehavare av dollar kan även köpa amerikanska statspapper vilket också suger tillbaka dollar till USA (USA statsskuld kan ju också ses som ett enormt pyramidspel - alla vet ju att USA aldrig kommer kunna betala tillbaka dessa skulder).

I.o.m att allt fler transaktioner skedde genom datorerna ändrades dock spelplanen då digitala dollar är helt centraliserade. En digital dollar kan bara existera på USA:s centralbank (FED) i New York. Genom att nästintill alla internationella transaktioner sker genom datorer får USA en enorm makt att straffa motsträviga länder genom att helt enkelt kapa av landet från att använda de digitala betalningsvägarna. För att exemplifiera denna enorma centralmakt som USA har genom sin kontroll över digitala betalningar med dollar: När en dansk polisman köpte en låda cigarrer från Kuba och betalade i dollar stoppade USA transaktionen då Kuba är utsatt för sanktioner från USA. Att USA kan hålla reda på en enskild transaktion vid betalningen av en enda cigarrlåda visar på den enorma centraliseringen som datoriseringen av betalsystemet i dollar medfört.

 Väst har genom sin kontroll av det finansiella systemet kunnat leva nästintill gratis genom att få övervärderade valutor genom att blåsa upp finansiella fiktioner (såsom främst börser och fastighetsmarknaden). Väst har inte behövt producera något och dess innevånare påstås nu leva i illusionen av det "postindustriella samhället". Större delen av världen börjar tröttna på denna parasitära relation till väst och utvecklar finansiella system som kringgår den unipolära dollarhegemonin. BRICS är ett sådant exempel som får allt fler deltagare. I takt med dollarn kringgås förlorar dollarkommunismen sin centralstyrda makt och dollarn samt dess vasallers valutor kommer tappa i värde och det kommer bli allt svåra att köpa varor billigt från de länder som faktiskt faktiskt producerar dem - dvs nakenheten i västs illusion om "det postindustriella samhället" kommer i allt snabbare takt visa sig.

Antar att jag i alla fall måste slänga in lite Marx också. För Marx förutsåg att de finansiella parasiterna skulle förstöra den producerande ekonomin, han skrev i Kapitalet:

"Talk about centralisation! The credit system, which has its focus in the so-called national banks and the big money-lenders and usurers surrounding them, constitutes enormous centralisation, and gives this class of parasites the fabulous power, not only to periodically despoil industrial capitalists, but also to interfere in actual production in a most dangerous manner— and this gang knows nothing about production and has nothing to do with it.”

Förr kunde även högern se igenom USA:s propaganda och genomskåda dollarparasitismen. De Gaulle beskrev dollarns parasitism redan 1965. Att Frankrike också parasiterade genom att ha kontrollen över den afrikansk Franc (CFA) "glömde" han tydligen:


 Givetvis såg de sovjetiska ledarna detta också, Sovjets utrikesminister Molotov kallade systemet för dollarimperialism - vilket ligger närmare språkbruket i marxistisk teori än uttrycket dollarkommunism.

Jag vill påpeka att jag är för en centralbank men att den ska vara politiskt styrd och vara till folkets fromma - inte som västs centralbanker som är skapta för att ackumulera alltmer till en allt rikare liten elit. Rysslands och Kinas centralbanker (samt de största bankerna) är statligt ägda och kontrollerade - det är nog det största skälet till västs elits hat mot dessa länder.

    

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Få fattar vad BRICS världsvaluta går ut på

ÖB Micael Bydén ska bara hålla käften!

Faktagranskaren professor Andreas Önnerfors tål inte fakta