Hur kommer en multipolär värld skilja sig från USA:s unipolära imperium?

Vi lever i en kapitalistisk värld som påstås skapa ett överflöd och förbättra världen. Mekanismen påstås vara att konkurrens mellan företag ökar produktiviteten och sänker priserna och ökar därmed välståndet. Men är detta möjligt inom ett imperium?

Ett imperium strävar efter världsherravälde och behöver maktinstrument. Det klassiska maktinstrumentet har varit militärt våld. Britterna i Indien använde t.ex mestadels militärt våld för att roffa åt sig Indiens tillgångar.

Men det kostar att militärt upprätthålla ett imperium. Det är mycket mer kostnadseffektivt att kontrollera imperiets kolonier med ekonomiska medel. Ett sätt är ha kontroll över världens reservvaluta och tvinga andra länder att använda den när de ska betala varandra. USA har genom dollarn (och tidigare britterna genom pundet) används sig av denna teknik. Ett imperium strävar m.a.o efter att skapa ett monopol på finansiella tjänster.

Ett annat ekonomiskt maktmedel som imperiet använder sig av är se till att imperiets multinationella företag får fri tillgång till andra länders marknader. Nyliberaler kallar detta för "frihandel". Multinationella företag kan döda eller köpa upp nationella företag. IMF och Världsbanken ser till att länder som inte följer "frihandels"-receptet straffas finansiellt. Resultatet blir att de multinationella företagen är en förlängning av imperiets maktstruktur.

Makt bygger på att kontrollera andras resurser. I USA-imperiets fall går makten ut på att kontrollera andra länders tillgångar och se till att koloniernas produkter och råvaror kan köpas gratis då bara USA kan skapa dollar från ingenting (vissa privilegierade kolonier, såsom väst, kan skapa sk eurodollar).. USA-imperiets multinationella företag är tentakler som sträcker sig ut i världen och roffar åt sig koloniernas tillgångar.

USA:s unipolära imperium skapar m.a.o brister i de utsugna länderna genom att dessas resurser forslas till USA ( vissa utvalda västerländska vasaller får lite "spill over"). Om ett land strävar efter suveränitet från USA:s imperium och dess multinationella företag straffas detta land genom militärt våld eller finansiella sanktioner.

Så den unipolära parasitära imperiekapitalism som USA håller i bygger på att trycka ned andra länders utveckling så att USA kan parasitera fritt. Denna form av kapitalism skapar inte något välstånd såsom nyliberalerna påstår - tvärtom, denna form av unipolär imperiekapitalism suger ut välstånd och får u-länder att fortsätta leva i fattigdom.

USA har inte i samma grad kunnat suga ut länder som skyddat sina ekonomier, det mest framträdande exemplet är givetvis Kina. Kina har därför kunnat utveckla landets ekonomi och lyft 800 miljoner människor ur fattigdom (det är 3/4 av den fattigdomsreduktion som skett i världen). Andra länder ser Kina som ett föredöme och ser att det går att kapa av imperiets parasittentakler. Imperiet USA är på fallrepet. Alltfler länder förenar sig och försöker bilda en multipolär värld där länder samarbetar och försöker få "win-win"-relationer mellan varandra. USA:s och västs "vi ska ha allt" närmar sig sitt slut.

Att, såsom Sverige, gå med i Nato och sluta en krigspakt med USA i.o.m DCA-avtalet är som att surra fast sig vid Titanic




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Få fattar vad BRICS världsvaluta går ut på

ÖB Micael Bydén ska bara hålla käften!

Faktagranskaren professor Andreas Önnerfors tål inte fakta