Det spelar ingen roll vem som väljs av Trump eller Biden

 
Det spelar ingen roll vem som väljs av Trump eller Biden. Trump är köpt av Blackstone och Biden av Blackrock. Såsom fd president Carter uttryckte det är inte USA en demokrati utan en oligarki där dollarmiljardärer och dess företag härskar. USA har (liksom hela väst) finansialiserat sin ekonomi och finansiella parasiter har gjort kostnadsläget för USA:s reella ekonomin så högt att landet inte kan konkurrera med länder som håller sina finansiella parasiter i stramare tyglar. USA har avindustrialiserats.

USA har levt som en finansiell parasit på andra länder genom dollarhegemonin (det är intressant att googla hur ofta ordet dollarhegemoni nämns i svensk media - det nämns inte alls fastän "dollar hegemony" är ett vedertaget begrepp). USA har skapat dollar från ingenting och landets företag har kunnat köpa upp andra länders tillgångar gratis.

Dollarhegemonin har varit beroende av att andra länders valuta trycks ned. Detta har åstadkommits genom att länder som strävat efter suveränitet krossats genom antingen finansiell krigföring (i huvudsak sanktioner) eller militär krigföring. Valutan i ett land i kaos sjunker som en sten och parasiter som Blackrock och Blackstone kan köpa upp landets tillgångar gratis för dollar som enbart USA kan skapa från ingenting (européerna har också fått en del av kakan genom det sk eurodollar-systemet, men det är lite överkurs - det här blir långt ändå). USA:s dollarhegemoni är beroende av kaos för att kunna fungera - USA är ett kaosimperium, därav det eviga krigandet.

Ett problem med att pumpa ut dollar världen över är att till slut kommer det inte finns någon efterfrågan på nya dollar och värdet på dollarn skulle sjunka. Det problemet har finansmaffian i USA fixat genom att skapa tillgångsbubblor som ska locka tillbaka dollar till USA; exempel är börsen och fastighetsmarknaden. Kissinger skapade det sk petrodollar-systemet efter att guldmyntfoten övergavs av Nixon. Saudiarabien gick med på att enbart sälja olja i dollar samt återforsla dollar till USA genom att köpa köpa vapen, statsobligationer, aktier och/eller fastigheter i USA varvid dollarna kom tillbaka till USA (kallas "dollar recycling" - ett till uttryck som inte existerar i svensk media).

Att USA är beroende av kaos gäller även "dollar reclycling"-systemet. I en instabil värld återvänder fler dollar till "safe haven" i imperiets kärna. USA är ett kaosimperium. Oavsett om Trump eller Biden väljs kommer USA fortsätta sin destruktiva politik för att bevara sitt dollarimperium.

Googlar man svensk media med ordet dollarhegemoni så får man inte en enda träff. Som jag skrev ovan är dock "dollar hegemony" ett vedertaget begrepp. T.o.m tankesmedjan Council on foreign relations tar upp begreppet i en artikel där det även tas upp att USA kunnat köpa andra länders varor i princip gratis då enbart USA kan skapa dollar från ingenstans:

" A high demand for the dollar also strengthens its value vis-à-vis other currencies, leading to cheaper products for U.S. consumers—although, on the flipside, it also makes U.S. exports less competitive"

Även om artikeln inte är lika kritisk som jag är (det är ju trots allt en amerikansk tankesmedja värnandes amerikanska intressen) nämns många saker i den som stämmer överens med det jag skrev ovan. I svensk media finns inte ett spår av motsvarande analyser.




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Få fattar vad BRICS världsvaluta går ut på

ÖB Micael Bydén ska bara hålla käften!

Faktagranskaren professor Andreas Önnerfors tål inte fakta