Är mBRIDGE början på slutet för dollarimperialismen?

  Bra förklaring i videon nedan till hur mBRIDGE fungerar och hur systemet kommer stoppa USA från att utföra ekonomisk krigföring genom Swift-systemet. USA:s dollar är inte med i mBRIDGE som kommer bli mycket snabbare och billigare än det dollar-kontrollerade Swift-systemet.

Som jag beskrev tidigare inlägg är dagens bankers kreditsystem förlegat och överkomplicerat.
Iom att varje bank hittar på sina egna skulder som de "lånar ut" till kundkonton så måste bankerna cleara sina skulder på Riksbankens RIX vid kontoöverföringar. Det gör bankernas kreditsystem extremt överkomplicerat, nedan är en bild på alla betalningsvägar som måste existera med bara fem banker för att clearingen ska fungera, Än fler banker gör spaghettisoppan än värre.

Vi skulle kunna kapa bort bankerna helt från betalsystemet genom att du har ett konto på Riksbanken med e-kronor som jag kan betala dig från mitt riksbankskonto med e-kronor. Det skulle vara som när vi betalar varandra med kontanter - om jag betalar dig en 1000-lapp direkt i handen finns ingen bank mellan dig och mig som tar helt onödiga avgifter. Jämför nedan bild med den ovan, så här enkelt skulle det kunna vara om alla kunde ha e-kronor på riksbanken och betala varandra med.

Bankernas kreditsystem blir än mer komplicerat när överföringar mellan banker av krediter mellan nationer ska ske (tänk dig spaghettisoppan i ovan bild upphöjt till 200). Systemet det sker på är genom swift som m.a.o också är en kvarleva från det förlegade kreditsystemet. mBRIDGE kommer kringgå swift genom att centralbanker kan betala varandra direkt med centralbankspengar. Så mBRIDGE kommer inte förändra kreditsystemen i de enskilda länderna men förenkla och göra transaktioner mellan stater billigare och snabbare. På sikt kommer nog dock även allmänhet och folk få använda e-kronor för att kunna betala varandra då bankernas överkomplicerade, ineffektiva, dyra och långsamma clearing är kostnadsineffektivt och länder som kapar bort bankerna från betalsystemet får en kostnadsfördel (bankerna har idag oligopol på e-kronor inom betalsystem då endast de får ha konton på riksbanken) Utöver att USA inte kommer kunna kontrollera mBRIDGE har både Kina och Ryssland skapat alternativ till swift-systemet. Avdollariseringen går allt snabbare.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Få fattar vad BRICS världsvaluta går ut på

ÖB Micael Bydén ska bara hålla käften!

Faktagranskaren professor Andreas Önnerfors tål inte fakta