Vet marknaden priset på allt men värdet på intet?

 I dagens nyliberala värld sätts värdet efter vilket pris man kan få ut för varan eller tjänsten. Allt har ett pris sägs det ju. Men det är ju inte så som vi värderar våra relationer med varandra. Om jag hjälper en vän med att flytta skulle han tycka jag är en skit om jag krävde betalt för det. Samma sak om jag lånar min väns borrmaskin - jag skulle fråga en bättre vän om jag var tvungen att betala för det. Om din polare lånade ut pengar till ockerränta skulle er vänskap troligen upphöra. Om din partner krävde pengar varje gång ni älskade skulle du säkerligen inte värdesätta det beteendet vidare högt. osv.

Ett pris behöver mao inte alls reflektera värdet - ett pris kan t.o.m förstöra värdet i det de flesta värnar mest - vänskap och medmänsklighet. Om du kräver betalt av din polare när han ber om hjälp för att flytta är sannolikhetn ganska stor att han säger upp bekantskapen Ändå är det priset som ekonomer lär sig vara måttstocken på allt värde. Ekonomer lär sig att människor är varelser vars drift är att maximera sin egen vinst.

De klassiska ekonomerna (t.ex Adam Smith, David Riccardo) hade bättre förståelse för att ett pris inte behöver reflektera en värdefull handling. De skiljde på produktivt och improduktivt arbete där det enligt dem var moraliskt förkastligt att suga ut värdet från någon annans arbete (se videon nedan). Att få inkomster i sömnen var enligt dem moraliskt förkastligt. En vara eller tjänst skulle enligt dem värderas efter vilket arbete som säljaren själv lagt ned på varan.

Dagens ekonomer lär sig motsatsen: att ekonomi bygger på att man ska hitta någon man kan suga ut genom att sätta priset så högt som möjligt. Att få passiva inkomster är målet och meningen enligt dagens ekonomer. Vi har därför fått en "hyres"ekonomi (ingen bra översättning från engelska "rentier economy") där parasitismen satts på piedestal. Finanssektorn som inget skapar till BNP ska tillåtas suga ut den reella ekonomin genom att hitta på skulder från luften (enligt skaparen av BNP-måttet, Simon Kuznets, ska inte finanssektorn ingå i BNP).  Hyresvärdar ska tillåtas ta ut ockerhyror trots minimalt med underhållsarbete. Nyliberalerna kallar det kallas för "marknadshyror" och påstår att det är ett resultat av en "fri marknad".

Men med "fri marknad" avsåg Adam Smith en marknad fri fri ovan parasitism och att det var staten uppgift att rensa bort parasitismen. Nyliberalerna har mao vänt ut och in på detta också och menar att en fri marknad är en marknad fri från statlig inblandning där parasitismen får härja fritt.

Mao den prissättning som sker på nyliberalernas "marknad" är mer en asocial parasitism nästintill frikopplat från det som socialt värdesätts högt. Tänk dig t.ex att du skiljer dig och frågar din polare om du kan få bo hos henom ett tag. Du skulle se henom som ett fullständigt parasitärt svin om hen krävde att du skulle betala en ockerhyra.

Nyliberalernas tro på att värde enbart kan sättas genom maximal egennyttig prissättning har lett till ett cyniskt samhälle där "marknaden" normaliserar psykopatiskt parasitärt beteende där det vi värdesätter mest - vänskap, solidaritet, närhet etc - dvs det rent mänskliga - slängs på soptippen. Ett samhälle som vet priset på allt men värdet på intet.

Politikerna måste komma ur skuggan och sluta tro att den nyliberala "marknaden" kan vara värdemätare av allt. Vi måste få politiker som förstår att ideologi innefattar åsikter om hur värde skapas och ska fördelas. 

Fukuyamas dödsförklaring av ideologierna kom efter Nietzsches dödsförklaring av gud. Men nyliberalismen är i sig en ideologi med en påhittad marknad som gud som behöver avrättas och ersättas med ett nytt värdesystem baserat på moralen i mänskliga relationer- där vänskap, empati, solidaritet, förhållande till naturen etc blir värdegrundande istället för, såsom idag, att priset sätts efter hur mycket vi lyckas suga ut varandra och natur.

 


-----------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
-------------

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion