Håller Riksbanken på att göra Sverige mer kommunistiskt än Kina?

Kom på det här när journalisten Carolina Sundell och jag diskuterade igår. Carolina bidrag till det här inlägget är därför minst lika stort som mitt egna.

Enligt anarkisten Bakunin stödde bankirerna kommunismen då centralbanksystemet och kommunismen hade samma centralstyre som grund.

Ägandet brukar vara en av de saker som anges som ett mått på om ett land är kommunistiskt eller inte. Sverige är ett av de mest privatskuldsatta länderna i världen med en av de största bostadsbubblorna. Det är bankerna som är de egentliga ägarna av de flesta bostäder och folk hyr av banken.

Ellen Brown beskriver ägandet av bostäder i Kina:

"… 90% of families in the country own their home, giving China one of the highest home ownership rates in the world. What’s more is that 80% of these homes are owned outright, without mortgages or any other liens. On top of this, north of 20% of urban households own more than one home."

Så boendet i Kina är mer privatiserat än i Sverige. Man kan iofs kanske hävda att bankerna är privata så jämförelsen med kommunismens centralstyre haltar. Men nu köper ju Riksbanken upp en massa bostadsobligationer så att Riksbanken, dvs staten, blir de egentliga ägarna av bostäderna. Mao kan man inte med fog då säga att Sverige är mer kommunistiskt än Kina? I alla fall gällande ägande av bostäder.

I väst köper centralbankerna även upp företagsobligationer och måste troligen, likt Japan, snart kliva in på börsen och köpa aktier (enligt ekonomiprofessor Steve Keen äger Japanska centralbanken 70% av japanska börsen). Väst måste skydda sin kvarvarande industri genom att staten (centralbankerna) förstatligar ägandet. Kina har däremot en konkurrenskraftig industri så de behöver inte skydda den genom att staten (centralbanken) håller zombieföretag vid liv. Så kanske frågan är berättigad även där - håller väst på att bli mer kommunistiskt än Kina även gällande företagandet?

Vad är det då som driver väst in i att bli mer och mer kommunistiskt för att hålla liv i zombieföretag? Vad är det som gör att västs företag inte klarar konkurrensen med t.ex Kina? Svaret är: banksystemets skuldsättning av allt. Privata banker i väst har använt centralbanksystemet till att sätta samhället i så stor skuld att företag har fått så stora kostnader att de inte kan konkurrera med t.ex Kina där de största bankerna är statliga och centralbanken är kontrollerad av politikerna (Riksbanken påstås ju vara "självständig" men det faktum att Blackrock bestämmer vilka företag Riksbanken ska stödja visar ju att Riksbanken styrs av det finansiella systemet - inte av våra politiker).

Ok, Kina är inte demokratiskt - men hur demokratiskt är Sverige om Riksbanken och det finansiella systemet dikterar villkoren och politikerna bara är vattenbärare åt det finansiella systemet? Även om Kina är en enpartistat så är  i alla fall politikerna överordnade det finansiella systemet - hur demokratiskt är då Sverige där Riksbankens självständighet garanterar att det finansiella systemet är överordnat politikerna?

Vi kanske har en alldeles för förenklad diskussion om "kommunismens" Kina och det "demokratiska" väst? Kanske dags att öppna fönstren och vädra ut lite av all unken självgodhet som fjättrar vår föreställning om sakernas tillstånd? För som Goethe sa:
"Inga är så hopplöst förslavade som de som felaktigt tror sig vara fria."
Vårt skuldslaveri till banksystemet kanske är ett minst lika stort fängelse som det som det fängelse som den Kinesiska enpartistaten håller i?

-----------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
-------------

Kommentarer

  1. I Kina har man personval, betoningen ligger på person och inte på parti.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion