Riksbankens 500 miljarder är till för att rädda bankerna, bostadsbubblan och börsen - inte företagen.

Riksbankens uppgift blir att köpa värdelösa bostadsobligationer och värdelösa aktier för att hålla pyramidspelen bostadsbubblan och börsen uppe. De krisande företagen ska skuldsättas än mer. Det är kort vad Riksbankens "räddningspaket" går ut på.
  
De 500 miljarderna är för att bankerna ska fixa clearingarna då bankerna vägra ta emot varandras säkerheter som pant när de ska låna av varandra till stibor-ränta. Då den största delen av säkerheter är bostadsobligationer så är det säkert dem som Riksbanken kommer köpa upp för att fylla på bankernas riksbankkonton med pengar. Precis såsom 2008 så ska bankerna få sådan överlikviditet att de inte behöver låna av varandra för att fixa clearingen. Genom att Riksbanken köper upp bostadsobligationerna hoppas de kunna stoppa bostadsbubblan från att ploppa, på samma sätt som lyckades 2008. Men jag tror inte det kommer fungera den här gången.

Om börsen dyker kommer Riksbanken säkert göra det japanerna gör och köpa aktier. Centralbanken där är största aktieägaren i Japan. Sagan om att bostadsmarknaden och börsen är några marknader kommer totalt falla om både pyramidspelen börsen och bostadsmarknaden måste hållas uppe av centralbanken. Tyvärr har ju svensk ekonomi nästintill helt byggt på att låta bankerna blåsa upp dessa pyramidspel.
Bank of Japan to be top shareholder of Japan stocks


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion