Riksbanken räddar bankerna och dödar de av coronakrisen utsatta företagen med än mer skulder


Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar
--------------

Riksbanken kan ge bankerna 500 miljarder i "gratispengar" (Ingves ord) men till att finansiera välfärden, infrastruktur etc finns inga pengar.

Bankerna har tillgångar i form av framför allt bostadsobligationer. Krisen riskerar ploppa bostadsbubblan och dessa bostadsobligationer skulle bli nästintill värdelösa. Bankerna skulle då bli insolventa och gå omkull - precis såsom alla andra företag. Men banker är inte företag - de delar balansräkning med Riksbanken -  och det är inte jag som säger det - det var Ingves som sa det när han berättade att han skulle ge bankerna 500 miljarder i "gratispengar". Ingves sa ordagrant att Riksbanken: “ställer sin balansräkning till förfogande för bankerna”

Och det är bokstavligen sant. När bankerna får låna dessa 500 miljarder gratispengar av Riksbanken kommer bankerna lämna ifrån sig bostadsobligationer så att dessa hamnar på Riksbankens balansräkning istället. Så gränsen mellan vad som som är bankernas balansräkningar och Riksbankens balansräkningar kommer suddas ut. Det finns inget riktigt företag som kan räddas genom att dela balansräkning med Riksbanken. Bankerna är en kartell med statliga privilegier - inte företag.

När en bank lämnat ifrån sig bostadsobligationerna kommer Riksbanken fylla på bankens konto på Riksbanken med säg 50 miljarder kronor. Dessa 50 miljarder kronor hamnar på bankens tillgångssida av bankens balansräkningen. Ingves påstår att banken sedan ska låna ut dessa till företag  som krisar nu när samhället är nedsläckt.

Men banker kan inte låna ut pengarna som finns på Riksbankskontona - Riksbankskontosystemet är ett helt slutet system som bara bankerna kan komma åt. Riksbankskontona är en del av Riksbankens balansräkning som BARA bankerna har tillgång till.

Bankerna lånar inte ut tillgångar - bankerna "lånar ut" sina egna skulder då alla kundkonton ÄR bankernas skulder. De 50 miljarder som banken ovan fick av Riksbanken kommer mao ligga kvar på Riksbankskontot och banken kommer sätta det krisande företaget i än mer skuld genom att "låna ut" bankens egna skuld till företagets konto som banken hittar på vid det sk "lånetillfället" (ja, det är precis så absurt som det låter).

OM krisen nu tar slut någon gång kommer mao företaget sitta med skulder upp över örona till anställda, hyror etc SAMT med skulden banken försatt dem.

Och Riksbanken påstår att detta räddar företagen när Riksbanken i verkligheten räddar bankerna genom att låta bankerna få dela balansräkning med Riksbanken.

Nationalisera bankerna och gör om alla konton till Riksbankskonton så att alla kan dela balansräkning med Riksbanken - inte bara bankerna. Riksbanken kan sedan skapa gratispengar till stat, kommuner, företag och medborgare istället för att ge gratispengar åt det parasitära banksystemet som använder dem för att sätta allt i allt djupare påhittad skuld.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion