Positiva Pengar 2.0 - ett mer realistiskt penningreforms-förslag nu när nyliberalismens lögner faller

Jag är inte medlem i Positiva Pengar. Jag tycker PP blivit bortkollrat av nyliberala blå dunster och trott att betal och penningsystemet är en marknad när det i verkligheten är ett naturligt monopol som staten ska sköta under demokratiska former.

Bankerna har gjort betal och penningsystemet till ett pyramidspel och pumpat upp fiktiva värden i tillgångsbubblor som börsen och bostadsbubblan. Det är påhittad skuldsättning från bankerna som pumpat upp dessa fiktiva värden i tillgångsbubblorna.

Den reella ekonomin; dvs producerande företag, sjukvård och den allmänna välfärden i den offentliga sektorn etc, har tyngts ned av den skuldbörda som bankerna försatt den verkliga ekonomin i. Skuldbördan på företag har avindustrialiserat Sverige och bankerna har byggt upp illusionen av det "postindustriella samhället". Ett land utan produktion som tror sig kunna leva på att bankerna skapar pyramidspel av bostadsmarknaden, börsen etc ligger illa till när bubblorna spricker.

Politiker och Riksbanken har gjort allt för att hjälpa bankerna bygga upp denna fiktionsekonomi som parasiterar på den reella ekonomin. Allt från insättningsgarantin, avskaffande av skatter på kapital, likviditetsstöd etc har politikerna och Riksbanken stått bakom för att hjälpa bankerna bygga upp dessa enorma pyramidspel som nu faller.

Timbro har lyckats inbilla folk att det finansiella systemet är en del av det sk "näringslivet" medans vård, omsorg, skola och övrig välfärd påstås vara delar av "täringslivet". Timbro har vänt ut och in på vad som är närande och tärande i sitt nyliberala vurmande av den finansiella parasitismen.

Positiva Pengar har fram till nu delvis strukit bankernas lögnerna och illusioner medhårs. Men när lögnerna och pyramidspelen nu faller måste Positiva Pengar välja sida - de kan inte ha ett förslag som försöker rädda banksystemet - Positiva Pengar måste ta fram ett förslag som räddar den verkliga ekonomin.

Och det är bråttom. Det förslag till reform som Positiva Pengar tagit fram bygger på en smygpunka-teori där den finansiella luften i pyramidspelen (främst börsen och bostadsmarknaden) sakta under 30 till 100 år ska pysa ut. Den finansiella kraschen som nu utspelar sig visar hur otroligt naivt ett sådant antagande är.  Det är dags att Positiva Pengar slänger ut sin tro på att  problemet med den finansiella parasitismen kan lösas med nyliberala lösningar när verkligheten visar att det är nyliberalismen som skapat pyramidspelen.

Positiva Pengar 2.0 bör därför utgå från:

* Betal och penningsystemet är ett naturligt monopol - det ska inte vara ett nyliberalt parasitredskap.


* Bankerna bör därför förstatligas och ska de någonsin privatiseras ska de syssla med vad de ljuger om att de gör idag - ta emot insättningar och låna ut dessa

* Staten måste skapa skuldfria pengar till den redan anorektiska offentliga sektorn. Samhällets grundfunktioner: vård, omsorg, infrastruktur etc måste först och främst prioriteras och det måste ske genom demokratiska beslut.

* Riksbanken måste därför tas ifrån sin självständighet. Riksbanken har historiskt visat att dess främsta prioritet är att rädda bankerna (det är t.ex  ingen tillfällighet att förslaget till ny riksbankslag uttrycker ordet likviditetsstöd 597 gånger). Riksbanken ska inte längre ha som enda uppgift att rädda finansiell luft . Riksbankens uppgift ska vara att rädda och utveckla den verkliga ekonomin.

* Verka för en debatt som motverkar Timbros nyliberala propaganda där den offentliga sektorns vård, omsorg, skola etc anses vara "tärande" medans det finansiella systemets parasiterande beskrivs som en del av näringslivet.

* Verka för en diskussion om vilka företag som tillhör den verkliga ekonomin och vilka som är en del av den överblåsta tärande fiktionsekonomin och på så sätt se till att verkliga företag kan överleva och frodas.

* Diskutera hur skuldavskrivningar kan ske så att riktiga företag, kommuner, staten,
boskuldslavar etc kan komma ur bankernas skruvstäd.

* Diskutera omfördelning av samhällets resurser. Sverige är nu det land i OECD som har störst klyftor. De rikedomar som de på toppen tillskansat sig har till största delen tillkommit dem genom att de deltagit i den nyliberala finansiella utsugningen av den verkliga ekonomin. Positiva Pengar måste diskutera hur denna rikedom uppkommen genom finansiell parasitism kan beskattas och omfördelas.

* Diskutera reformförslag som begränsar finanskapitalets och de multinationella företagens rörlighet så att den reella ekonomin med små och medelstora lokala företag kan byggas upp igen nu när illusionen om "det postindustriella samhället" faller.

* Verka för att självförsörjningsgraden i landet ökar genom att återuppliva jordbruket. Landet kan inte leva på att äta nyliberal finansiell luft längre.


--------------
Boken som beskriver hur bank och penningsystemet rent mekaniskt fungerar kan beställas här:
Crash course i hur penning och banksystemet fungerar


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Beslutet om Sveriges Nato-medlemskapet är grundat på en utsuddning av historien värre än den i Orwells 1984

Sveriges Natomedlemskap handlar om att försvara västs utsugning av resten av världen.

Nyliberalerna har gjort parasitism och egoism till statsreligion